Hlavní obsah

Advokát Teryngel má na krku obvinění z vydírání

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Problémy známého advokáta Jiřího Teryngela se zákonem pokračují. Protikorupční policie (ÚOKFK) jej v září obvinila z dalšího trestného činu, tentokrát z vydírání. Právu to v úterý potvrdil mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel

Článek

Teryngel je přitom již od července stíhán kvůli tomu, že se jako právník podílel počátkem loňského roku na údajném stomiliónovém daňovém úniku u jednoho obchodu s cigaretami.

Nové stíhání tohoto pražského advokáta se přitom týká téhož obchodu s cigaretami. Tím, koho měl údajně Teryngel vydírat, je podnikatel a někdejší šéf Socialistického svazu mládeže Martin Ulčák. Právě s jeho firmou totiž obchodovala společnost Letka Team, pro kterou Teryngel pracoval.

Na jedné ze schůzek mezi ním a Ulčákem mělo pak dojít k vydírání, kdy Teryngel a nový šéf společnosti Letka Vladimír Mošovský prý požadovali po firmě Atlanta Safe vedené Ulčákem za prodej svých cigaret 750 miliónů korun a k tomu další peníze navíc.

Teryngel to odmítá

Přitom paradoxně právě Ulčák zajistil pro Letku půjčku na zmíněných 750 miliónů na nákup cigaret, a to od Sokolovské uhelné, které jeho firma Atlanta Safe spravuje finance.

„Obvinění jednoznačně odmítám. Jen jsme chtěli vyšší kupní cenu a sám Ulčák nabídl navíc 80 miliónů korun a za ně směnku. Ale musím říct, že jsme ho podcenil,“ řekl v úterý Právu Teryngel. Oznámení na něj kvůli možnému vydírání prý podal Ulčák už loni v březnu.

„Dávali (Teryngel s Mošovským) nám naprosto nesmyslné podmínky. Na začátku chtěli za

uvolnění těch cigaret uhradit 750 miliónů a navíc dalších 300 miliónů, potom už jen 150 a nakonec to snížili na 80 miliónů, což jsme podepsali. Řekli nám, že jestli nepřistoupíme na jejich podmínky, tak firma půjde do konkurzu a přijdeme o zboží i o peníze,“ upřesnil včera pro Právo obsah jednání s Treyngelem Ulčák.

Ulčák měl nahrávací zařízení

Jenže Ulčák už byl na těchto jednáních vybaven od policie nahrávacím zařízením a podle záznamu ze schůzky pak policisté začali případ šetřit.

„Myslím si, že je dobře, že to skončilo obviněním,“ reagoval včera na nové informace Ulčák.

Teryngel už podal proti svému stíhání stížnost s tím, že oznámení o tom, že firma Letka půjde do konkurzu, není žádným vydíráním. „To je splnění zákonné povinnosti a žádná výhružka,“ řekl v úterý Právu Teryngel.

Mluvčí ÚOKFK doplnil, že společně s Teryngelem jsou stíhání další dva muži. Podle TV Nova je mezi nimi i bývalý spolumajitel zkrachovalých kladenských hutí Poldi i firmy Letka Marko Stehlík, který je spolu s Treyngelem stíhán už v první kauze spojené s cigaretami.

Jak Právo zjistilo, třetím obviněným je zřejmě zmíněný slovenský podnikatel Mošovský, který Letku později od Stehlíka koupil a jednání Teryngela s Ulčákem se účastnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám