Hlavní obsah

Advokát chce v Hlinkově kauze požádat o zastavení řízení

– KARLOVY VARY

Advokát Jaroslav Krůšek, který hájí řidiče podezřelého ze zavinění tragické dopravní nehody, při které zemřel hokejový trenér Ivan Hlinka, možná požádá o zastavení trestního řízení. V úterý uvedl, že jeho postup bude záviset na posudku z odboru dopravy a zkoušce výhledu z nákladního auta, které narazilo do Hlinkovy Škody Superb.

Foto: Martin Tlustý

K likvidaci vyvrácené břízy na zápraží bytového domu postačila dobrovolným hasičům z Minic motorová pila.

Článek

Policie stíhá řidiče avie Františka Veletu pro podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle Krůška bude v celém případu klíčová středeční zkouška výhledu z kabiny nákladního vozu.

"Jestliže se prokáže, že se Hlinkův vůz přiblížil tak rychle, že ho nemohl řidič avie při odbočování přes středový pruh včas uvidět a střetu zabránit, budu požadovat zastavení řízení," uvedl Krůšek. Podotkl, že ze všech dosud provedených zkoušek a důkazů zatím vyplývá, že Hlinka nebyl v okamžiku střetu připoután a příčinou nehody nebyla technická závada na vozidlech.

Jak dále řekl, bude požadovat od znalce jasnou odpověď na dotaz, zda mohl Veleta vjet do protisměru poté, kdy mu vběhlo před automobil nějaké zvíře. Právě tím se řidič avie zpočátku hájil. "Ptal jsem se znalce, jestli je vyloučena správnost tvrzení Velety, že před zvířetem prudce zabrzdil a vjel s avii do protisměru. Na to uspokojivě neodpověděl," dodal Krůšek.

Advokát čeká také na posudek ze zdravotnictví

Advokát také stále čeká, až se bude moci seznámit s posudkem z oboru zdravotnictví. "Pro posuzování případu bude důležité, jestli byla Hlinkova zranění od samého počátku slučitelná se životem. To znamená, jestli musel zemřít, nebo jestli mohly být při poskytnutí adekvátní lékařské péče následky mírnější, než byly," poznamenal Krůšek.

Již nyní je zřejmé, že kvůli dopracování znaleckého posudku z oboru dopravy policie opět požádá státní zastupitelství o více času na uzavření případu a předání spisu státnímu zastupitelství. Původní lhůta vypršela 16. listopadu a byla dvakrát prodloužena, naposledy do 15. ledna. Teď bude policie žádat potřetí.

Reklama

Výběr článků

Načítám