Hlavní obsah

Aby dostal zpět ztracený mobil, padělal mladík tisícovku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Další případ penězokazectví objasnili v těchto dnech kriminalisté na Karvinsku. Přestože jde o jedinou tisícovku, kterou mladý muž padělal v zoufalství nad ztraceným mobilním telefonem, hrozí za tento čin trojici kamarádů z Bohumína tři až osm let vězení.

Článek

„Pokud se zdá komukoli takový možný trest přísný, je potřeba upozornit, že k ochraně měny je v trestním zákoníku speciální, daleko přísnější ustanovení. Nezáleží, zda padělají jednu minci, nebo nespočet tisícikorun,“ říká mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Na počátku přitom byl ztracený mobilní telefon. Když jeho majitel na své číslo zavolal, zvedl telefon šestatřicetiletý muž a za vrácení přístroje žádal tisíc korun.

„Mladík byl ochoten za získání cenných kontaktů zaplatit, ale neměl čím. Napadlo ho, že bankovku narychlo vyrobí,“ řekla mluvčí policie s tím, že majitel mobilu oslovil své dva kamarády, se kterými padělek vyrobil pomocí počítačové techniky, kancelářského papíru a nůžek.

Výměna bankovky za mobil se pak sice zdařila, ale novému majiteli se tisícovka nezdála a proto zašel do nedalekého obchodu, aby ověřil její platnost. „Za chvíli již tisícikorunu měli v rukou policisté, kteří následně vypátrali i trojici nyní obviněných,“ dodala mluvčí.

V letošním roce již kriminalisté uzavřeli 28 případů padělání peněz. „Odhalili celkem 36 pachatelů, přičemž z uvedeného počtu je 16 osob mladších 18 let. Zajistili celkem 515 padělků, nejčastěji šlo o české koruny,“ dodala Štětínská.

Reklama

Výběr článků

Načítám