Hlavní obsah

14 let za vražedný obchod s rumem

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí Krajský soud v Ústí nad Labem 44letého Dušana Pintye z Chřibské. Podle rozsudku loni v lednu na náměstí v Jiříkově na Děčínsku zastřelil nelegálně drženou pistolí 21letého Imricha Gorola z Nového Boru a další dva muže zranil.

Foto: Ed. Kijonka

Vítěz II. kategorie Przemysław Mazur z Krakova.

Článek

"Já nestřílel, abych někoho zastřelil, chtěl jsem je zastrašit, aby mi dali pokoj," řekl Pintye, který se proti verdiktu soudu odvolal, zatímco státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Vyhlášení rozsudku provázela mimořádná bezpečnostní opatření, v soudní síni bylo sedm příslušníků policie a justiční stráže, eskortu provázel policista se psem, v okolí budovy soudu byli v pohotovosti další policisté. To vše proto, že dříve někteří pozůstalí napadli obžalovaného na chodbě krajského soudu. Nakonec se dnes jeden z nich při odchodu ze síně obrátil na soudce se slovy: "Děkujeme za ten rozsudek, pane soudce..."

Obžalovaný: chtěli mě rozřezat

Pintye se podle vlastních slov zapletl do obchodu s rumem, který zprostředkoval mezi muži, kteří ho nabízeli a Vietnamci. Protože část rumu zbyla, jel ho s prodávajícími nabídnout dál. Když jejich auto zastavilo na náměstí v Jiříkově, vytáhla ho z vozu skupina novoborských Romů, kteří měli o alkohol také zájem. Pintye donutili nasednout k nim,  začali mu vyhrožovat a nechtěli ho pustit ven. Pak začal střílet.

Soudu sice tvrdil, že střílel nahoru, ale neuměl odpovědět na otázku, jak je možné, že při tom postřelil lidi. "Tomuto tvrzení nelze uvěřit, znalci se shodli, že obžalovaný střílel do výšky 130 centimetrů," konstatoval v pondělí soudce Ivan Ploštica. Pintey také tvrdil, že slyšel i další výstřely. Policie však na místě našla jen nábojnice z jeho pistole. Pintye se po střelbě sám ohlásil na policii, později soudu také řekl, že podezírá některé své obchodní společníky, že se ho chtěli zbavit a objednali si na to "lidi z Nového Boru".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám