Hlavní obsah

13 let pro psychiatra za vraždu 15leté klientky

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Bývalého ředitele Dětské psychiatrické léčebny v Lounech Ivana Simrotha potrestal ústecký krajský soud 13 lety vězení za vraždu 15leté dívky, o kterou se svolením její matky pečoval. Psychiatr podle rozsudku svěřenkyni uškrtil koženým páskem loni v srpnu, zabil jejího psa a těla obou odvezl a pohodil u silnice v Dobroměřicích.

Foto: Leona Brázdilová

Marinované bažantí prso je jedním z chodů menu inspirovaného michelinem

Článek

"K smrti dívky došlo jednoznačně udušením," konstatovala dnes soudkyně Věra Benešová.

Psychiatr se s problémovou dívkou seznámil v léčebně, kam se dostala jako narkomanka a záškolačka. Simroth byl jediný z personálu, komu se s ní podařilo navázat kontakt. V jeho péči se zlepšila ze čtyřek na dvojky. Když později z ústavu odešel, souhlasila matka s tím, aby s ním jeho dcera žila v jedné domácnosti.

Asi po půl roce soužití se však s dívkou pohádal. Podle obžaloby ji napadl v předsíni bytu a opaskem ji uškrtil. V době, kdy už byla oběť mrtvá, tvrdil Simroth její matce, že se nevrátila zvenku ani ona, ani její pes.

Obžalovaný: zabila psa a pak sebe

Obžalovaný se však u soudu bránil. Vypověděl, že dívka zabila svého psa a pak se sama oběsila na pásku od kalhot. Když našel její tělo, pokusil se ji oživit. Jakmile zjistil, že jsou všechny pokusy marné, zazmatkoval a odvezl tělo i zdechlinu psa svým autem k Dobroměřicím.

Soudkyně však dnes poukázala na to, že jeho výpovědi byly plné vyvratitelných rozporů. Například pitva prokázala, že pes zemřel až po smrti jeho majitelky.

"Přitěžujícími okolnostmi jsou, že dívka umírala trýznivým způsobem, navíc jako lékař musel obžalovaný vědět, že nezvládá své hromadící se emoce a nic proti tomu nedělá," dodala soudkyně.

Odsouzený si nechal lhůtu na rozmyšlenou, státní zástupce se vzdal práva na odvolání.

Bývalé manželky měl také škrtit

Jméno psychiatra se v policejních protokolech neobjevilo poprvé.Obě jeho předchozí manželky na svého muže podaly trestní oznámení, protože je prý škrtil. Domácí násilí však nikdy neskončilo před soudem, protože ženy svá obvinění vzaly zpět.

Na chování bývalého primáře léčebny si stěžoval také personál zdravotnického zařízení. Vinil ho z týrání a zneužívání duševně nemocných dětí a agresivního chování vůči zaměstnancům. Komisi Okresního úřadu v Lounech se tehdy nepodařilo nic prokázat. Poodkryla jen neutěšené mezilidské vztahy v zařízení.

Na tlak veřejnosti, opakované vyšetřování a osobní problémy tehdy bývalý primář reagoval neúspěšným pokusem o sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám