Hlavní obsah

Na motorce nejčastěji havarují lidé nad 35 let. Mrtvých je stále více

Téměř padesát motorkářů zemřelo již letos na českých silnicích. Dalších 228 bylo zraněno. Nejčastějšími účastníky nehod jsou lidé ve věku 35 až 45 let. Na středeční tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík a zástupci Besipu.

Kampaň Besipu pro bezpečnou jízdu na motorceVideo: Besip

 
Článek

Loni na českých silnicích zemřelo 91 motorkářů, což je meziročně o 30 procent více. Národní strategický plán přitom počítal se statistikami až o 48 procent nižšími.

„Nejrizikovější skupinou jsou přitom řidiči motocyklů ve věku zhruba 35 až 45 let. Zároveň jde o řidiče, kteří jsou v řízení velkého motocyklu nezkušení, konkrétně o řidiče do pěti let praxe s řízením motocyklu. Právě na tuto skupinu cílí nová kampaň,“ uvedl Besip.

Zvýšený počet nehod motocyklistů je podle Kremlíka způsoben zejména vzrůstající oblibou motocyklů, které jsou navíc stále dostupnější. „Řada motocyklistů pak podceňuje rizika a životní situace, která mohou na silnicích nastat. Ale to často platí i pro řidiče automobilů,“ podotkl.

Jsou nezkušení

K hlavním příčinám nehod patří podle ředitele Besipu Tomáše Neřolda například špatně zvolená rychlost zejména do zatáček, nesprávné vyhodnocení situace, nepřizpůsobení jízdy okolnostem nebo povrchu vozovky a nezkušenost.

Foto: Novinky

Havarovaná motorka

Neřold připomněl, že většinu nehod způsobí sami motorkáři, přes 40 procent však zapříčiní řidiči automobilů. I na ně by se tak bezpečnostní akce měly zaměřit.

Jednu z posledních smrtelných nehod vyšetřovala policie v neděli na Zlínsku, kde se motorkář srazil s autem. Minulý čtvrtek přišel o život 30letý řidič motorky na Klatovsku. Při nehodách motorkářů ale umírají také jejich spolujezdci. V červenci na Plzeňsku spadla při nehodě z motorky 22letá dívka, kterou v protisměru přejelo auto.

Foto: Policie ČR

Havarovaná motorka na Uherskohradišťsku

Reklama

Související témata:

Související články

Na Příbramsku zemřel motorkář

Při střetu s osobním automobilem zemřel v pondělí v podvečer u Drásova na Příbramsku motorkář. Frekventovaná silnice mezi Příbramí a Sedlčany musela být na...

Výběr článků

Načítám