Hlavní obsah

Bývalý auditor NATO nedostane 1,7 milionu korun kvůli odebrané prověrce

– Praha • Aktualizováno

Bývalý auditor NATO Jan Vylita nedostane 1,7 milionu korun za dobu, kdy mu byla nezákonně odebrána bezpečnostní prověrka a on tak přišel o práci. Pražský městský soud v úterý jeho žalobu na ušlou mzdu zamítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Vylita na archivním snímku

Článek

Podle odvolacího senátu nemá Vylita nárok na ušlou mzdu, protože v letech 2015 až 2017, kvůli kterým se o plat soudil, pro ministerstvo obrany nepracoval. Navíc důvodem nebyla překážka na straně zaměstnavatele, nýbrž Vylitova chybějící bezpečnostní prověrka na stupeň „tajné“. Překážku pro svou práci měl tedy podle odvolacího senátu sám žalobce.

„Žalobce nebyl schopen vykonávat práci dle pracovní smlouvy, neboť nesplňoval předpoklady. Tudíž mu podle ustálené judikatury právo na náhradu mzdy nenáleží,“ podotkla předsedkyně senátu Jana Knotková s tím, že ministerstvo tedy nemohlo Vylitovi ani žádnou práci přidělit.

Doplnila, že sice tedy odvolací soud shledává jeho nárok na ušlou mzdu neodůvodněný, nicméně nevylučuje, že Vylita by mohl podat novou žalobu a požadovat po státu náhradu škody.

„Mohlo by se uvažovat o škodě vzniklé z důvodu nezákonného rozhodnutí,“ dodala Knotková a narážela přitom na skutečnost, že závěr Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) odebrat Vylitovi prověrku byl již dříve soudem uznán jako nezákonný. Vylita v úterý k soudu nedorazil, jeho právník Martin Štefek ale následně Právu sdělil, že o nové žalobě „na nezákonné rozhodnutí státu“ s klientem uvažují.

Soudní spory

Příběh někdejšího generálního sekretáře ministerstva obrany, který byl v NATO členem mezinárodního výboru auditorů, se začal psát v lednu 2015. NBÚ mu tehdy odebral prověrku a Vylita byl propuštěn.

Odebrání prověrky bylo předmětem prvního soudního sporu, který pro něj dopadl úspěšně. Soud totiž na konci loňského roku rozhodnutí o odebrání prověrky zrušil.

V dalším mu soudy rovněž daly za pravdu, když rozhodly, že nedostal výpověď tak, jak to určují zákony, a zůstal nadále zaměstnancem ministerstva obrany. Po tomto verdiktu začal po státu vymáhat ušlou mzdu.

Vylita o prověrku přišel v době, kdy měl již dva roky zažádáno, aby se mu zvýšila na nejvyšší stupeň utajení – přísně tajné. Důvodem pro odebrání byly údajně zprávy zpravodajských služeb, které hovořily o tom, že na ministerstvu obrany jednal proti zájmům země. Vylita to popíral.

Není bez zajímavosti, že krátce po tomto rozhodnutí Vylitu zadržela policie. Detektivové se vyptávali na kauzu údajně nevýhodného prodeje nepotřebné vojenské techniky. Po výslechu byl ale propuštěn a na rozdíl od svých čtyř někdejších spolupracovníků nebo podřízených nebyl obviněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám