Hlavní obsah

Blesk v Beskydech zasáhl turisty, jeden mladík má popáleniny

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravice

Do skupiny turistů udeřil ve čtvrtek odpoledne v Beskydech blesk. Záchranáři museli ošetřit pět lidí, nejhůře dopadl sedmnáctiletý mladík, který utrpěl popáleniny.

Foto: Michael Caterina/South Bend Tribune via AP, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

K neobvyklé události došlo krátce po 13. hodině v horském terénu mezi Ostravicí a Lysou horou. Čtyřem posádkám zdravotnické záchranné služby pomáhali členové horské služby. Turisty zasáhl blesk, který udeřil do nedalekého stromu.

„Sedmnáctiletý mladík měl po zásahu spálený oděv a utrpěl popáleniny prvního až druhého stupně v oblasti trupu. O rok mladší chlapec byl úderem blesku sražen k zemi, zasahující lékař u něj zjistil stopy po zásahu, neutrpěl však popáleniny,“ sdělil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Šestnáctiletá dívka byla po zásahu bleskem otřesená a prochladlá, stejně tak i devatenáctiletá žena. „Padesátiletá žena byla úderem blesku podle všeho odhozena a při pádu na zem si poranila hlavu. Byla krátce v bezvědomí, se záchranáři však již později v kontaktu,“ uvedl Huml.

Záchranáři pacienty transportovali do zdravotnických zařízení. „Mladík s popáleninami byl přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava, další čtyři pacienti do frýdecko-místecké nemocnice, a to na interní i úrazovou ambulanci a centrální příjem nemocných,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám