Hlavní obsah

Spíše se přiznal, řekl soudce a poslal cizince za znásilnění dívky u Litoměřic do vazby

Právo, Novinky, ČTK, kub, ape
Litoměřice
Aktualizováno

Okresní soud v Litoměřicích poslal ve čtvrtek do vazby muže, kterého policie obvinila ze znásilnění 16leté dívky u obce Lukavec na Litoměřicku. Podezřelý s kriminalisty nekomunikuje, zatím pouze díky mezinárodní spolupráci zjistili, že v předchozích letech neúspěšně žádal o azyl v Německu.

Muž obviněný ze znásilnění dívky u LitoměřicVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Vazební zasedání se konalo ve čtvrtek odpoledne. Soud uvalil na muže vazbu z obavy, že by se vyhýbal trestnímu řízení nebo opakoval trestnou činnost, ze které je podezřelý.

Právní zástupce obviněného podal proti rozhodnutí stížnost, kterou posoudí odvolací instance, samotné umístění do vazby to ale neodkládá.

„Skutek je poměrně dobře důkazně podložen. Soudem byly shledány důvody pro vazbu útěkovou, protože je to osoba bez jakéhokoliv zázemí, bez dokladů, osoba na pohybu. Je nezbytné ho takto zajistit. Co se týče vazby předstižné, i tam byly shledány důvody, je bez prostředků. Má tam krádež, i ten mobilní telefon sebral jen z toho důvodu, že nemá nic, ani na sebe, ani k jídlu,“ řekl soudce Miroslav Kureš.

Muž u soudu téměř nemluvil, má mu být 30 let a údajně pochází z Mali nebo Libye. Co se týče samotného zločinu znásilnění, obviněný podle Kureše nejdřív násilí na dívce „spíše přiznal”, v závěru jednání to ale odmítl.

Podle soudce muž příliš nekomunikuje. „Ani při výslechu nebylo konkretizováno, jestli se jedná o Afričana z Libye nebo z Mali. Tlumočník se s ním snažil hovořit arabsky, francouzsky, anglicky,” uvedl soudce. Dvě africké země byly vytipovány podle názvu města, které muž uvedl jako místo, odkud pochází.

Podle informací od saské policie byl muži v červnu roku 2017 zamítnut azyl. „Od té doby se pohyboval na území Německa v rámci takzvaného režimu strpění,“ uvedl soudce s tím, že se pohyboval bez dokladů a nebylo ho zřejmě kam vyhostit.

Loni byl německou policií třikrát řešen pro násilnou nebo majetkovou činnost, letos už měl v Německu také záznam. Německé ministerstvo vnitra uvedlo, že muž byl v úterý propuštěn z vězení, v němž strávil 46 dní za jízdu na černo a za vyhrožování pracovnici sociálního úřadu. Původně za tyto skutky dostal pokutu, kterou ale neuhradil, proto mu byl uložen náhradní trest vězení. Odpykal si ho v káznici v Budyšíně (Bautzen), odkud byl před propuštěním přeložen do Drážďan.

Německé ministerstvo vnitra odmítlo dřívější spekulace, že Afričan byl do České republiky vyhoštěn. „Pravdou je to, že musel zemi opustit. Kvůli chybějícím náhradním cestovním dokladům ale dosud nemohl být vyhoštěn do vlasti,” citoval deník Bild mluvčí ministerstva Patricii Vernholdovou. Jak se muž dostal do Česka, ministerstvo neví.

„Koupil si lístek do Děčína, pak si koupil další lístek a jel do Ústí. Jsem přesvědčen, že zřejmě tím vlakem pokračoval, možná ho vysadil průvodčí jako černého pasažéra,“ řekl Kureš s tím, muž je „veden jako osoba s agresivními pohnutkami".

Dívka z Terezína byla podle kriminalistů znásilněna v úterý kolem poledne na poli u Lukavce. Podezřelý byl zadržen krátce po činu a policie ho obvinila z násilného i majetkového trestného činu.

Pomocí fotky zadrženého přes mezinárodní spolupráci policisté zjistili, že muž jeho podoby neúspěšně žádal v Německu o azyl. Česká strana zjišťuje, jak postupovaly německé úřady.

„Z Německa vyhoštěn zatím nebyl,” sdělila ve čtvrtek litoměřická státní zástupkyně Kateřina Doušová. Zda o tom měly někdy v dohledné době německé úřady případně rozhodovat, česká strana zjišťuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám