Hlavní obsah

Muž našel metrák munice z druhé světové války

Právo, mip
Ralsko

Bezmála sto kilogramů vojenské pěchotní munice z druhé světové války našel čtyřicetiletý muž u Hradčan na Českolipsku na území bývalého vojenského prostoru Ralsko. Na místě s detektorem kovů pátral po artefaktech druhé světové války a nakonec jich našel víc, než by si uměl představit.

Foto: Policie ČR

Nález válečné munice v Ralsku

Článek

„V lesním porostu jeho detektor zaznamenal poměrně velké ložisko kovu. Rozhodl se tedy kopnout do země. Pak byl překvapený, kolik kusů munice stále a stále vyzvedával z písčité půdy. Celková hmotnost nálezu dosáhla bezmála sta kilogramů,“ potvrdil v úterý mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Hlavní část nálezu tvořily nábojnice ráže 7.92 typu Mauser, které se používaly například do obávaného německého kulometu MG 42. „Pod zemí ležely i 8mm nábojnice Lebel a několik kusů nábojnic ráže 7.62. Ty se hojně využívaly jako střelivo například do sovětských karabin Mosin – Nagant,“ upřesnil mluvčí.

V bývalém vojenském újezdu Ralsko se během několika desetiletí vystřídaly hned tři armády. Po Mnichovu 1938 až do skončení druhé světové války využíval letiště v Hradčanech a okolní plochy Wehrmacht, po roce 1945 pak Československá lidová armáda. Mezi lety 1968 až 1991 se Ralsko zase stalo jednou ze stěžejních rezidencí okupačních sovětských vojsk.

Nálezy munice z různých období jsou s ohledem na to v Ralsku již nepřekvapující skutečností.

Reklama

Výběr článků

Načítám