Hlavní obsah

Celník si ponechal peníze vybrané na pokutě, dostal podmínku

Právo, pab
Plzeň

Celníka Romana Dráždila potrestal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni za korupci. Podle rozsudku si nechal peníze, které mu zaplatil španělský řidič jako pokutu za jízdu bez dálniční známky. Za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku mu soud uložil tříleté vězení s podmíněným odkladem na 15 měsíců. Verdikt je podle mluvčí soudu Lucie Jíchové pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vše se odehrálo v září 2014 na dálniční čerpací stanici ve Šlovicích u Plzně. Tehdy tam 43letý Dráždil upozornil španělského řidiče osobního vozidla, že jel po dálnici bez zaplaceného poplatku.

„Když si pak řidič příslušný kupón koupil, obžalovaný mu sdělil, že za předešlou jízdu může dostat pokutu 5000 Kč. Pak mu řekl, že pokud nebude trvat na potvrzení o zaplacení, postačí uhradit 2000 korun,“ stojí v obžalobě.

Cizinec mu peníze bez jakéhokoli dokladu o platbě předal, zapsal si SPZ celního vozidla a později vše oznámil. Dráždil svoji vinu od začátku popíral. Opakovaně se hájil tím, že s poškozeným nemohl komunikovat v angličtině, neboť hovoří pouze německy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám