Hlavní obsah

Osvobozený Nečesaný si podal ústavní stížnost

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, lž

Lukáš Nečesaný, který byl v březnu zproštěn obžaloby z pokusu o vraždu kadeřnice, si podal stížnost k Ústavnímu soudu. Nelíbí se mu totiž odůvodnění zprošťujícího verdiktu, které podle jeho právníků porušuje ústavní práva.

Lukáš Nečesaný po zproštění obžalobyVideo: Novinky

 
Článek

O podání stížnosti informoval v pondělí spolek Šalamoun, který se kauze dlouhodobě věnuje.

„Ústavní stížnost podává Lukáš Nečesaný jen proti odůvodnění, které v zásadě popírá výrok a je zcela excesivní svým obsahem a samo o sobě porušuje ústavní práva Lukáše Nečesaného,“ uvedl spolek Šalamoun.

Právníkům se nelíbí především odůvodnění, které je podle nich protiústavní. „Jak v ústním, tak v písemném odůvodnění svého rozhodnutí, zcela zákeřně, ale zcela protiprávně svůj výrok vrchní soud popřel konstatováním, že odvolání státní zástupkyně bylo důvodné, či konstatováním, považujeme Lukáše Nečesaného za vinného ve shodě s odvoláním státní zástupkyně a v jiné věci by jiný obžalovaný při stejných důkazech byl uznán vinným,“ uvádí ústavní stížnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Nečesaný před začátkem líčení pražského Vrchního soudu, který 27. března 2019 projednával odvolání v případu pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích.

Stížnost upozorňuje, že účelem odůvodnění má být vysvětlení rozhodnutí soudu. V odůvodnění se ale podle právníků zcela v rozporu s rozsudkem tvrdí, že je obžalovaný vinen. „To je v rozporu se zásadou presumpce neviny a právem na spravedlivý proces,“ konstatují právníci.

Státní zastupitelství mezitím připravuje dovolání. „V současné době je na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové ve věci Lukáše Nečesaného zpracováván podnět k podání dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky,“ potvrdila pro Českou televizi Lenka Faltusová. O podání dovolání rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství.

Nemohl rozhodnout jinak

Pražský vrchní soud zprostil Nečesaného obžaloby na konci března. „Za současné situace má odvolací soud poměrně omezené možnosti, jak o odvolání státního zastupitelství rozhodnout,“ uvedl tehdy předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička s tím, že se musí řídit názorem Ústavního soudu, který nesouhlasí se změnou senátu na krajském soudu, kterou žádal vrchní soud.

Byť jsou podle něj odvolací námitky státního zastupitelství oprávněné, nezbývalo mu než odvolání zamítnout. „Soud prvého stupně, jak lze předpokládat, svůj názor na hodnocení důkazů nezmění,“ řekl Lněnička. „Za dané procesní situace nelze vinu obžalovaného dokázat,“ dodal na závěr.

Policie vyšetřuje

Policie se pokusem o vraždu začala opět zabývat. „Tím, že došlo k pravomocnému zproštění obviněného, nezbývá nám nic jiného, než případ začít znovu prověřovat,“ potvrdila mluvčí policie Ivana Ježková s tím, že se začíná ve fázi panující před zahájením trestního stíhání. „Pracujeme na tom. Snažíme se zjistit, zda se nepodaří zajistit nové důkazy, nová svědectví. Předjímat výsledek je nyní velmi složité,“ dodala Ježková.

Nečesaný podle obžaloby zaútočil před šesti lety na kadeřnici v Hořicích na Jičínsku. Krátce před koncem pracovní doby tehdy dvacetiletý student údajně vešel do kadeřnictví, několikrát praštil ženu do hlavy polenem, vzal jí deset tisíc z tržby a odešel.

Mladík napadení kadeřnice popírá. Připustil, že v kadeřnictví v inkriminovanou dobu byl, žena ho prý ale odmítla ostříhat, a proto se otočil a z provozovny odešel. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili přivolaní lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám