Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo: Policie navrhuje všechny obviněné obžalovat

Právo, Novinky, ok, rav
Praha
Aktualizováno

Žalobce Městského státního zastupitelství v Praze si převzal spis ke kauze Čapí hnízdo, ve které čelí trestnímu stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a také jeho příbuzní. Materiály si nyní prostuduje a rozhodne, zda podá obžalobu. Podle mluvčího státního zastupitelství Aleše Cimbaly policie navrhuje všechny obviněné obžalovat.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vyšetřování ve věci vedené u zdejšího státního zastupitelství (v mediálním prostoru označované 'kauza Čapí hnízdo') bylo skončeno. Spisový materiál byl společně s konečným návrhem předložen státnímu zástupci. Po nastudování kompletního spisového materiálu rozhodne státní zástupce o podání obžaloby nebo vyřízení věci jinak,“ oznámil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Konečným návrhem je návrh na podání obžaloby,” upřesnil na dotaz Práva.

Jak Cimbala dále upozornil, obsah návrhu nebudou žalobci nyní jakkoliv komentovat. Veřejnost bude informována až o konečném rozhodnutí. Státní zástupce může spis studovat i několik týdnů.

Babiš: Je to organizovaný komplot

Kroky policie potvrdil i premiér Andrej Babiš a opět zopakoval, že jde o zpolitizovanou kauzu. „Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,” uvedl ve středu předseda vlády.

„Je to spis, který se vysílá on-line," podotkl. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice.

Z morálního kodexu hnutí ANO
Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.

Pokud bude premiér a předseda ANO obžalován, musí podle morálního kodexu opustit stranu i všechny funkce, do kterých byl zvolen.

Už na konci března zastupitelství informovalo, že policie vyšetřování ukončila a předala spis k prostudování obviněným a obhájcům.

Babiš ml. stíhán odděleně 

Podle informací Práva je vyloučena část Babišova syna Andreje, ten tak bude nadále stíhán samostatně. Policie čekala na jeho výslech a hlavně znalecké zkoumání zdravotního stavu. Pětatřicetiletý Babiš junior žije ve Švýcarsku, kde má občanství. Podle svého otce trpí schizofrenií.

Vyšetřování kauzy začalo předloni v září, kdy pražský kriminalista Pavel Nevtípil obvinil premiéra, jeho příbuzné a další z dotačního podvodu či poškození finančních zájmů EU.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Anketa

Je podle vás kauza Čapí hnízdo organizovaný komplot, jak tvrdí Andrej Babiš?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 9227 čtenářů.

Reklama

Související články

Babišův švagr odešel z firem Agrofertu

Švagr premiéra Andreje Babiše (ANO) Martin Herodes odešel ze dvou firem Agrofertu, ve kterých do loňska působil. Uvedl to v úterý deník E15. Loni holding...

Výběr článků

Načítám