Hlavní obsah

Loupežné přepadení v Táboře: Pachatelé útočili palcátem

Novinky, kub
Tábor

Jihočeská kriminálka vyšetřuje případ loupežného přepadení muže v jeho domě, které podle nich mají na svědomí nejméně dva podezřelí. Muž se pachatelům bránil, ti nakonec utekli, nechali ale po sobě pár věcí, mezi kterými byl dřevěný palcát. Kromě lupičů policie hledá majitele palcátu.

Foto: Policie ČR

Lupiči nechali na místě činu palcát

Článek

Maskovaní lupiči vnikli do domu na okraji Tábora nad ránem 27. února, policie o případu informovala v pátek.

„Napadli majitele, kterého při vloupání vzbudili a ten se následně přepadení bránil. Útočníci nakonec z domu utekli. Na místě zanechali tašku s obuví a velmi specifický palcát, který použili při vloupání i útoku na majitele domu,“ popsal mluvčí policie Jiří Matzner.

Foto: Policie ČR

Lupiči nechali na místě činu tašku

Palcát je dřevěný, dlouhý 50 cm, osazený dřevěnými hroty a rukojeť je opletena páskem hnědé barvy a koženým návlekem. Lupiči po sobě nechali ještě obnošené černé boty a sportovní tašku.

„Vyšetřovatele zajímá především totožnost majitele či uživatele popsaných věcí. Důležité jsou však také i informace o původu palcátu, kdo ho vyrábí či dováží nebo prodává,“ sdělil mluvčí.

Foto: Policie ČR

Lupiči nechali na místě činu boty

„Je také možné, že jej pachatelé před přepadením někomu jinému, kdo si ho třeba přivezl z dovolené, ukradli. Jde o neobvyklý předmět a kriminalisté přivítají i tipy odborníků z muzea či sběratelů,“ dodal Matzner s tím, že na případné tipy čekají policisté na telefonním čísle 735 781 277 a k mání je také linka 158.

Pikantní na případu je, že palcát coby zbraň typická pro středověk je úzce spojený s historickým vojevůdcem Janem Žižkou z Trocnova a samotným Táborem. Husitský velitel je obvykle s palcátem vyobrazován a v Táboře, v jehož budování sehrál významnou roli, má také pomník.

Reklama

Výběr článků

Načítám