Hlavní obsah

Rakušané propustili dva Iráčany zadržené v Česku

– Vídeň • Aktualizováno

Dva Iráčané, které Česko vydalo v úterý Rakousku po jejich zadržení v Praze na základě mezinárodní spolupráce a podezření z terorismu, byli propuštěni. Mluvčí vídeňského státního zastupitelství Nina Busseková ve čtvrtek uvedla, že během vyšetřování a výslechů se podezření nepotvrdilo. Dvojice od začátku tvrdila, že byla v Praze na výletě.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený Iráčan přichází k souduVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Neexistují žádná podezření, která by odůvodňovala uvěznění,“ řekla Busseková. Iráčané – třicetiletý muž a 27letá žena – byli podezřelí z účasti na teroristických útocích na železniční tratě. Hlavní podezřelý je 42letý a jeho manželka, kteří jsou od minulého čtvrtka ve vazbě.

Čeští kriminalisté zadrželi dvojici na letišti v Ruzyni minulý týden, soud je pak poslal do vydávací vazby, oba s vydáním do Rakouska souhlasili.

Mahmúdův právník dříve uvedl, že jeho klient jakoukoliv vinu odmítá. Zadržená dvojice měla podle výpovědi v plánu přiletět do Prahy, podívat se po památkách a dál letět do Rakouska. V Česku údajně žádné vazby nemají.

Mluvčí městského státního zastupitelství k vydání Rijám Šukrí Salí BadríovéVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Rakouští vyšetřovatelé muže a ženu podezírali, že chtěli vytvořit teroristickou buňku s dalším mužem z Iráku, který je podezřelý ze dvou útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Dotyčného zadržela ve Vídni rakouská policie. Muž podle svého obhájce tvrdí, že s dvojicí zadrženou v Praze nemá nic společného.

Ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ) mluvil po zadržení obou Iráčanů v Praze minulý týden o „teroristické buňce“. Rakouští a němečtí detektivové vyšetřují celkem čtyři případy útoků na železniční tratě v Bavorsku a Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám