Hlavní obsah

Policie obvinila železničáře za vykolejení vagonu, který sjel z mostku na chodník v Radotíně

Praha

Pražská policie obvinila z trestného činu obecného ohrožení 59letého železničáře, který podle ní zavinil loni v únoru havárii vlaku v Radotíně. Na dotaz Novinek to ve středu uvedl mluvčí policie Jan Daněk. Jeden vagon z nákladního vlaku sjel z mostku před tunel pro pěší nedaleko restaurace. Jeden člověk byl při nehodě zraněn.

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejený vlak v RadotíněVideo: Novinky

 
Článek

„Kriminalisté zahájili v souvislosti s tímto případem stíhání devětapadesátiletého muže, který je podezřelý ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, za což v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ oznámil Daněk.

Podle něj detektivové muže podezírají, že přehlédl návěst posun zakázán a vlak vjel na kusou kolej, kde se následně srazil se zádržným pražcem a zarážedlem, kvůli čemuž vykolejily dva vagony. Poslední vagon vlaku sjel ze slepé koleje z mostku na chodník pro pěší. Naštěstí tam nikdo zrovna neprocházel.

Foto: Drážní inspekce

Vlak poničil podchod

Podobné rozhodnutí vyplynulo také z vyšetřování Drážní inspekce, která ve své závěrečné zprávě uvedla jako příčinu nehody „nerespektování návěsti vedoucím posunu“. Jak vyplynulo z jeho výpovědi, o návěstidle muž věděl, ale v danou chvíli ho neviděl, protože krátce přešel na druhou stranu vagonu.

Strojvedoucí na návěstidlo neviděl

Svou chybu si podle Drážní inspekce uvědomil až ve chvíli, kdy už vagony pokračovaly na kusou kolej. Strojvedoucí na návěstidlo dle svých slov neviděl, a že něco není v pořádku, si všiml, až když začal unikat vzduch z brzdového potrubí, a proto začal brzdit. Po chvíli se dozvěděl, že došlo k vykolejení dvou vagonů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Poslední vagón vyjel na chodník.

Havárii sledoval jiný železničář, který se snažil nehodě zabránit, ale nikdo jej neslyšel. Poté poskytl první pomoc zraněnému vedoucímu posunu a přivolal složky záchranného systému. Škodu Drážní inspekce vyčíslila na téměř milion korun.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vykolejený vlak v Radotíně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám