Hlavní obsah

V kauze nenávistných komentářů na adresu teplických prvňáčků padlo třetí obvinění

Právo, koc
Teplice

Policejní komisař obvinil muže, který před dvěma roky na sociální síti napsal nenávistný komentář k příspěvku pod fotografií prvňáčků ze základní školy v teplické čtvrti Prosetice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž, kterého do současné doby nebylo možné vyslechnout, protože se zdržoval v zahraničí, se na výzvu dobrovolně dostavil na policii, kde k případu podal vysvětlení. Vypovídal i k dalším příspěvkům, které v minulosti zveřejnil na svém profilu na sociální síti,“ řekl Právu mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Muž byl obviněn z přečinů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. „Pokud kauza skončí u soudu a muž bude uznán vinným, hrozí mu v krajním případě až tříletý trest odnětí svobody,“ připomněl Vítek trestní sazbu.

Nevraživé reakce vyvolala v listopadu 2017 fotka prvňáčků, kterou zveřejnil v rámci svého seriálu regionální Deník. Na snímku jsou kromě českých dětí také romští, vietnamští a arabští školáci. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků i učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Někteří diskutující posílali děti do plynu, jiní je zase přirovnávali k teroristům. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy. Nechyběly ani výzvy k likvidaci celé školy.

Dva autory komentářů, muže z Frýdecko-Místecka a ženu z Tachovska, obvinila policie již loni. Žena odešla od soudu s pokutou a podmíněným trestem, stíhání muže státní zástupce podmíněně zastavil.

Případ vyvolal po medializaci nevídanou vlnu solidarity a podpory veřejnosti. Zásluhou kampaní a sbírek získala škola od organizací i jednotlivců několik stovek tisíc korun. Peníze využila na nákup vybavení pro žáky, na podporu vzdělávání pedagogických pracovníků nebo na výlety či ozdravné pobyty

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám