Hlavní obsah

Dělníci zbourali památkově chráněnou zvoničku, do které narazil náklaďák

Novinky, ok, jap
Praha
Aktualizováno

Nákladní auto narazilo v úterý dopoledne v pražském Sobíně do kaple se zvoničkou z 19. století. Stavba je památkově chráněna, statik ale vzhledem k rozsahu poničení rozhodl, že se musí zbourat, protože je nestabilní.

Demolice nabourané kapličky Video: Novinky

 
Článek

Nehoda se stala po desáté hodině dopoledne v obci Sobín. „Nákladní auto narazilo do zvoničky, u které hrozí, že spadne. Nárazem byla poškozena kabina vozu. Policisté museli uzavřít silnici,“ řekl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kamion naboural v Sobíně do kaple se zvoničkou

Stabilitu památky posoudil statik, který rozhodl, že její zbytek musí jít k zemi. „Dle vyjádření statika je stavba nestabilní a bude třeba ji zdemolovat. Místo bylo předáno zástupci městské části,” napsali na Twitteru hasiči, kteří rovněž u případu zasahovali.

Sedmašedesátiletý řidič náklaďáku podle informací z místa tvrdil, že se mu při jízdě zabrzdil vlek a táhl ho na stranu zvonice, do které pak narazil. Utrpěl lehké zranění.

Záznam: Demolice nabourané kapličkyVideo: Novinky

Zličínská radnice, pod kterou Sobín spadá, se zvonici podle starostky pokusí obnovit. „Určitě budeme chtít postavit novou, nyní to odhodlání máme. Ale už to nebude ono, měla totiž nevyčíslitelnou historickou hodnotu,” řekla starostka Marta Koropecká.

Foto: Mapy.cz

Zvonička v původním stavu

Zvonička v Sobíně je památkově chráněna a pochází z roku 1885 podle návrhu V. K. Panoše. Podle památkářů jde o církevní stavbu neogotického slohu na pomezí vysoké a rustikální architektury. Jde o jedinečnou stavbu v této oblasti. Zvonička ukrývá zvon z roku 1948, který je hodnotným dokladem českého zvonařství.

Nákladní auto narazilo do zvoničkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám