Hlavní obsah

Silnice ve Zlíně se změnily v ledovou plochu. Neovladatelná auta se řítila z kopce

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Nekontrolovaně sjížděly v pondělí ráno automobily na silnici v kopcovitém terénu zlínské sídlištní čtvrti Podlesí. Do zaparkovaných vozů narazilo postupně pět osobních aut. Poslední z nich vrazil do projíždějícího sypače zlínských technických služeb, který zrovna přijel solí posypat svažitý úsek.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Technické služby projely poprvé se sypačem až v 7:20, kdy došlo k nehodě. Vůbec nestíhají,“ rozčiloval se jeden z řidičů.

„Prioritou pro nás v pondělí ráno byly hlavní úseky a silnice, kudy projíždí městská hromadná doprava,“ hájí se ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch.

V pondělí ráno zasypala Zlínsko více než patnácticentimetrová vrstva těžkého sněhu. Silnice se rychle proměnily v ledovou plochu, což mělo za následek kolaps dopravy a množství nehod. „Mnohé úseky sítě MHD se staly dočasně nesjízdnými. Došlo k narušení pravidelnosti provozu prakticky v celé síti MHD. Určité spoje jsme museli vynechat, jiné nabíraly velká zpoždění,“ přiblížil mluvčí zlínského dopravce Vojtěch Cekota.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidé odtahují jeden z havarovaných vozů při hromadné nehodě ve Zlíně-Podlesí.

Zlínské technické služby nasadily v pondělí ráno veškerou techniku. V terénu bylo všech padesát lidí zajišťujících údržbu cest a chodníků ve městě. Spotřeba soli dosáhla ve Zlíně jen za dopolední hodiny sta tun. Celkové náklady tohoto kalamitního dne u zlínských technických služeb dosáhnou podle Černocha tří set tisíc korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policistka dokumentuje jednu z hromadných pondělních nehod ve Zlíně.

Kvůli hustému sněžení a boje techniky se sněhem zrušily technické služby v pondělí pravidelný svoz komunálního odpadu. „Nemohli bychom obsloužit všechna svozová místa, řidiče navíc využijeme při zajišťování zimní údržby,“ vysvětlil Jakub Černoch, ředitel Technických služeb Zlín.

Od rána do odpoledne policisté ve Zlínském kraji řešili v souvislosti s počasím více než třicet hlášených dopravních nehod, z toho čtyři hromadné. Obešly se většinou bez zranění. Řadu dalších nehod lidé policii nehlásili a z příkopů se dostali pomocí dalších motoristů, kteří jejich vozy vytáhli na lanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám