Hlavní obsah

Pokuta za MS v lyžování 2009: Liberec zaplatí za chyby v zakázkách 14 milionů

Liberec
Aktualizováno

Liberec za pochybení v souvislosti s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009 zaplatí státu 14,2 milionu korun. Finanční úřad po Liberci kvůli dotačním chybám původně žádal miliardu korun, řekl ve středu novinářům primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Výsledkem je, že po deseti letech vyjednávání a prokazování všech věcí se snížila jednomiliardová vratka na 37 milionů korun, což je ohromný úspěch. A nakonec ještě za poslední rok z 37 milionů na 14,2 milionu korun. To už je částka, kterou bude město muset zaplatit," uvedl Zámečník. Jedná se o konečné rozhodnutí.

Pokuta souvisí s kontrolou 35 zakázek, kterou před lety dělal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). „Týkalo se to areálu Vesce, skokanských můstků, výstavby bytů v Zeleném Údolí a dalších. A ve všech 35 akcích shledal (NKÚ), že podmínky dotací nebyly zcela přesně naplněny," uvedl primátor.

Mistrovství světa se konalo v Liberci od 18. února do 1. března 2009 a do povědomí vešlo především jako finančně nezdařený projekt. Ze státního rozpočtu šlo na jeho uspořádání 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce 400 milionů a z rozpočtu Libereckého kraje 165 milionů.

Organizační tým vedený lyžařkou Kateřinou Neumannovou zanechal dluhy za 112 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám