Hlavní obsah

Student se pokusil zavraždit matku, půjde do zabezpečovací detence

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Čtyřiadvacetiletý student informatiky, který loni na konci září pobodal kuchyňským nožem svou matku, má jít za pokus o vraždu ne do vězení, ale do zabezpečovací detence. Trpí totiž těžkou formou schizoidní poruchy osobnosti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Mladík obžalovaný z pokusu vraždy matky v soudní síni

Článek

Umístění do zabezpečovací detence navrhli jako nejlepší řešení znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Ochrání před nebezpečným mladíkem společnost a zároveň pomůže ovlivnit jeho stav. Student, kterému hrozilo až 20 let vězení, si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Podle psychiatra Michala Hesslera je mladík nezralý, ale duševním onemocněním netrpí. „Trpí těžkou formou schizoidní poruchy osobnosti,“ řekl Hessler s tím, že nejde o schizofrenii, která duševní poruchou je. Ovládací a rozpoznávací schopnosti mladíka označil za podstatně snížené, nikoli však za vymizelé. „Pokud by byl odsouzen k trestu odnětí svobody, myslím, že by ve výkonu trestu neobstál,“ řekl Hessler.

Byl jsem přesvědčen, že prožiji celý život, aniž bych měl svobodu a soukromí.
obžalovaný

K názoru odborníků, tedy umístění do zabezpečovací detence, se přiklonil i státní zástupce Vladimír Jan a také soud. „Soud upustil od potrestání za současného uložení zabezpečovací detence,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář. Vězení by prý kýžený účinek nepřineslo. „S ohledem na poruchu osobnosti by mohl takový trest jeho stav ještě zhoršit,“ dodal soudce.

Čin plánoval

Podle výpovědi mladík svůj čin plánoval několik let. Jeho vztah s rodiči prý nebyl dobrý. Matka mu údajně mluvila do všech věcí a nemohl mít před ní žádné tajemství. Prý byl matkou ovládán. „Byl jsem přesvědčen, že prožiji celý život, aniž bych měl svobodu a soukromí,“ vypověděl mladík.

Nadprůměrně inteligentní muž bydlel na koleji, rodiče ho navštěvovali, jezdil za nimi domů občas na návštěvy. Při jedné z nich, loni v září, se odhodlal k činu. Matka s otcem byli spolu v ložnici, tak mladík otce odlákal. Řekl mu, ať se jde podívat do jeho pokoje na počítač.

Poté šel do kuchyně, vzal nůž a začal bodat matku. Nejprve do krku, pak útočil i na hlavu. Když otec uslyšel křik, přiběhl do místnosti a svého syna držel až do příjezdu policie.

Rodiče chtěli léčení

Žena utrpěla několik bodných ran, na životě ale přímo ohrožena nebyla. Podle obžaloby však byly rány vedeny tak, že ji na životě ohrozit mohly. Obžalovaný svého činu litoval. Prý ho neměl nikdy spáchat. „Nedokázal jsem si představit, jak to bude hrozné, proto jsem svůj čin nedokončil,“ uvedl.

Rodiče obžalovaného jsou přesvědčeni o tom, že synův čin byl způsoben jeho psychickou poruchou. Syn prý kvůli této poruše žil v bludu, že není svobodný a že mu ve svobodě brání jeho matka. Pro syna chtěli ne vězení, ale léčení. Zproštění obžaloby a léčení navrhla jak zmocněnkyně matky, tak mladíkův obhájce.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

„Mluvilo se zde, že jsem společnosti nebezpečný, ale čtyři roky jsem žil sám, aniž bych komukoliv ublížil,“ dodal mladík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám