Hlavní obsah

Na lanovce v Bukové hoře uvízlo 71 lyžařů, pomáhaly vrtulníky

Právo, Novinky, ok, kub, ner
Buková hora
Aktualizováno

Ve Ski areálu Buková hora spadl ve čtvrtek po poledni strom na lanovou dráhu. Lyžařské středisko se kvůli tomu muselo zavřít a uvízlé lyžaře záchranáři evakuovali. Podle hasičů, kteří se na záchraně podíleli, se nikdo ze 71 lidí nezranil. Lyžařům pomáhaly dolů také dva vrtulníky.

Záznam: Záběry ze Ski areálu Buková horaVideo: skibukovka.cz

 
Článek

„Evakuace ze sedačkové lanovky v Bukové hoře byla ukončena v 16:17. Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není,” sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Policie dostala oznámení o nehodě na Orlickoústecku krátce před jednou hodinou odpolední. Na lanovou dráhu ve ski areálu spadl strom a na lanovce zůstalo několik desítek lyžařů. Původně bylo v plánu odřezat spadlý strom a zprovoznit lano tak, aby v nouzovém systému lanovka dovezla lyžaře do bezpečí. To se ale nakonec nezdařilo.

Foto: Policie ČR

Na lanovce uvízly desítky lidí.

„Lano se nepodařilo obsluze zpět nahodit. Zahájena byla evakuace všech osob ze sedačkové lanovky. Na pomoc k Bukové Hoře byl povolán vrtulník,” sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková. Po 15:00 oznámila, že na pomoc 71 uvízlým lidem dorazily dva vrtulníky.

„Strom spadl v horní části lanové dráhy a lyžařům pomáhají všechny složky záchranného systému,“ doplnila mluvčí policie Lenka Vilímková.

Foto: Policie ČR

Lyžařům pomáhají dva vrtulníky

„Je to moderní lanovka, která je vyhřívaná. Lidi, které tam sundáváme, jsou v dobrém zdravotním stavu,“ řekl České televizi kolem 14.20 náčelník Horské služby Orlických hor Josef Hepnar.

Foto: Policie ČR

Hasiči směřují na pomoc lyžařům.

Horská služba měla na místě tři záchranářská družstva. „Strom jsme sice odstranili, ale lanovku se nepodařilo rozjet. Pasažéry musíme dostávat dolů slaňováním. To je záležitost náročnější, protože na lanovce jsou desítky lidí. Jejich přesný počet zatím neřeknu,“ informoval Právo náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar.

Foto: Policie ČR

Zastavená lanovka na Bukovou horu

Lyžařské středisko bylo v době zásahu mimo provoz.

Podle webové kamery z areálu se zastavila čtyřsedačková lanovka na Červené vodě, která podle stránek areálu měří 1688 metrů a areál o ní píše jako o nejrychlejší a nejdelší lanové dráze Orlických hor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám