Hlavní obsah

Ministerské úředníky v kauze údajných miliardových škod soud osvobodil

– Praha
Novinky, bad

Trojici úředníků z ministerstva průmyslu a obchodu, které státní zástupce vinil ze způsobení několikamiliardové škody České republice i Evropské unii, zprostil v prosinci pražský městský soud obžaloby. Informovala o tom mluvčí soudu Markéta Puci. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud dospěl k závěru, že žalovaný skutek není trestným činem,“ uvedla Puci s tím, že podrobnější odůvodnění bude v písemném vyhotovení. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce se proti němu odvolal a případ tak dostane na stůl Vrchní soud v Praze.

Případ se týká dohody mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), podle které se vytvořil záruční fond v rámci evropského operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013.

Podle obžaloby měli tehdejší úředníci Miroslav Elfmark, který byl ředitelem sekce strukturálních fondů, ředitelka odboru implementace strukturálních fondů Zuzana Matějíčková, a někdejší ředitel odboru koordinace strukturálních fondů Břetislav Grégr způsobit České republice škodu ve výši 2,7 miliardy korun a Evropské unii ve výši 1,8 miliardy.

Vinu odmítli

Obžalovaní podle státního zástupce dohodli v průběhu roku 2007 znění dohody, podle které byla ČMZRB pověřena správou záručního fondu. Nezajistili ale, aby banka předložila obchodní plán a nezařídili ani vypracování expertního posouzení předpokládané výše nákladů na řízení fondů.

Podle žalobce Grégr s Elfmarkem předložili k podpisu tehdejšímu ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Římanovi (ODS) dohodu, podle které byla ČMZRB správcem záručního fondu. Na pozici správce ale neproběhlo žádné výběrové řízení, ačkoliv na povinnost vypsat jej byli podle žalobce oba několikrát upozorněni.

Grégr s Elfmarkem také podle obžaloby prosadili takové odměny pro banku, že několikanásobně přesáhly limity stanovené evropskou legislativou. O nesouladu s evropskou legislativou měli všichni tři obžalovaní vědět.

Ti to ale před soudem odmítli. „Odmítám tvrzení, že jsem něco záměrně prosazoval, že jsem záměrně cokoliv s ČMZRB dojednával,“ prohlásil Elfmark.

Reklama

Výběr článků

Načítám