Hlavní obsah

Miliardová kauza Bečvářova statku: Policie navrhla obžalobu úředníků za chybnou restituci

– Praha

Policisté podali návrh na obžalobu v kauze neoprávněných restitucí kolem takzvaného Bečvářova statku. Podle serveru Seznam Zprávy jsou obviněni tři bývalí úředníci Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a škoda činí více než 1,2 miliardy korun. Informaci serveru v úterý potvrdil mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej s tím, že nemůže sdělit detaily k případu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Lukrativní pozemky v Praze byly podle dřívějších informací údajně v restituci vydány ženě, jež nebyla příbuznou velkostatkáře Julia Bečváře, a tak neměla na získání pozemků právo.

„V této věci náš útvar zhruba před dvěma měsíci podal státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby. Více informací však poskytovat nebudeme,“ uvedl Ibehej. „Výše škody byla v návaznosti na výsledky znaleckého zkoumání vyčíslena na více než 1,2 miliardy korun,“ sdělil Seznamu Zprávám státní zástupce Jiří Pražák.

Restituenti z Bečvářovy rodiny získali řadu pozemků v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun. Když žádali i pozemek na Žižkově, na kterém postavila bytový komplex firma Metrostav, zjistili právníci Metrostavu, že jedna z restituentek – Emilie Bednářová – není příbuznou původního majitele. Jejich zjištění v roce 2014 potvrdilo i ministerstvo zemědělství.

Policie podle informací z dřívějška obvinila v případu tři lidi ze zneužití pravomoci úřední osoby a maření úkolu úřední osoby. Podle Seznamu Zpráv jsou obviněnými úředníci, kteří o restituci rozhodovali. Restituci původně posvětila rozhodnutí úřadů a soudů. Až letos SPÚ definitivně zrušil rozhodnutí o restitučním nároku Emilie Bednářové na část pozemků.

Kyperské firmy, nedostatek důkazů

Obhájce jedné z obviněných Jiří Stránský serveru řekl, že jeho klientka nastoupila na pozemkový úřad právě v době, kdy již padla zmíněná kladná rozhodnutí, a otázku oprávněnosti restituce tak úřednice považovala za vyřešenou. Policie také podle Stránského nemá důkazy, že měla obviněná z kauzy nějaký prospěch. Advokáti ostatních dvou obviněných se nechtěli k případu vyjádřit.

Detektivové měli podezření, že restituce pozemků po Bečvářovi byla podvodem. Část pozemků totiž byla následně prodána neprůhledným kyperským firmám. Pro obvinění z podvodu ale nakonec chyběly důkazy, uvedl server. Některé pozemky byly v roce 2016 kvůli vyšetřování zablokovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám