Hlavní obsah

Žalobce žádá Švýcary o přezkoumání stavu Babiše jr.

Právo, Radim Vaculík

Státní zástupce Jaroslav Šaroch požádal podle nynějších zjištění Práva švýcarské úřady o přezkoumání zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího (35), obviněného v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Článek

Redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje s tím, že žádost měla do Švýcarska zamířit v druhé polovině listopadu. Stalo se tak zhruba o půl roku později, než podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové mělo.

„K úkonům trestního řízení, které je neveřejné, se v průběhu vyšetřování vyjadřovat nebudeme, tudíž nemohu tuto informaci ani potvrdit, ani vyvrátit,“ řekl k tomu ve čtvrtek stručně Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Znalci z oboru psychiatrie by měli určit, zda je zdravotní stav syna premiéra Andreje Babiše (64) natolik závažný, že není dále schopen účastnit se vyšetřování, a být tudíž nadále mezi obviněnými. Jeho otec opakovaně uvedl, že Babiš mladší trpí schizofrenií.

Pokud by znalci sdělili, že mu nemoc nadále nedovoluje účast v probíhající kauze, musela by policie jeho stíhání zastavit.

Kdyby však konstatovali, že je zdravotně způsobilý, policisté by poté mohli požádat i o jeho výslech. Tento úkon totiž nadále pražskému kriminalistovi Pavlu Nevtípilovi jako jeden z mála chybí k tomu, aby mohl vyšetřování kauzy Čapí hnízdo uzavřít.

Odmítá se vrátit do Česka

A také případný výslech by se nejspíš musel uskutečnit v rámci právní pomoci ve Švýcarsku, kde Babiš mladší žije se svou matkou a má tamní občanství. Podle jednoho ze zdrojů Práva se totiž odmítá do Česka vrátit.

V souvislosti s Babišem mladším žádné právní úkony neprobíhají
mluvčí curyšské prokuratury Erich Wenzinger

Otázkou ale zůstává, jak se k Šarochově žádosti o zkoumání, a tedy o právní pomoc, postaví samotní Švýcaři. Není jejich povinností požadavku z ČR vyhovět, obzvlášť za si­tuace, kdy je Babiš mladší jejich, a nikoli českým občanem.

Ostatně mluvčí curyšské prokuratury Erich Wenzinger ve čtvrtek Právu napsal, že „v souvislosti s Babišem mladším žádné právní úkony neprobíhají“. A to přesto, že jim česká policie na jaře poslala žádost o právní pomoc s jeho výslechem.

Pokud by ale přece jen souhlasili a obviněného vyšetřili, v Česku by jejich závěry podle všeho nešlo brát jako klasický znalecký posudek. Ten mohou vypracovat pouze českými soudy jmenovaní znalci.

„Ryze teoreticky a v obecné rovině lze říci, že pokud někdo předloží jako důkaz znalecký posudek, kterému bude chybět znalecká doložka z ČR, tak sice nebude mít hodnotu znaleckého posudku, ale přece jen to lze použít jako listinný důkaz, který bude mít nějakou výpovědní hodnotu,“ uvedl k tomu mluvčí Cimbala.

Tím nepřímo naznačil, že by i závěry švýcarských znalců mohly českému vyšetřovateli stačit jako důkaz k tomu, aby se rozhodl, zda dále stíhat, či nikoli Babiše mladšího. Dosud má policie k dispozici jen zprávu ošetřující psychiatričky Dity Protopopové.

Benešová: Jsou tam zbytečné prodlevy

Zarážející však zůstává skutečnost, že žádost do Švýcarska o přezkoumání jeho zdravotního stavu odešla až v listopadu, přestože policie podle tvrzení jejích zástupců už řadu měsíců ví, kde Babiš mladší pobývá. V uplynulých týdnech navíc čelila kritice, že vyšetřování zbytečně prodlužuje.

Proč to už úřady dávno neudělaly? Určitě tam jsou zbytečné časové prodlevy
bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

Babišův syn se měl původně podrobit zkoumání českého znalce, jako tomu bylo v červnu v případě jeho sestry a rovněž obviněné Adriany Bobekové (39), ale Babiš mladší odjel do Švýcarska už počátkem roku. V případě Bobekové znalec konstatoval, že je schopná se trestního řízení účastnit.

Vyšetřovatel v první polovině roku musel počkat, až státní zástupce rozhodne o stížnostech obviněných proti jejich stíhání. Ten tak učinil 30. dubna, přičemž rozhodl ve vyšetřování premiéra Babiše, jeho manželky Moniky, švagra Martina Herodese, ale i syna Andreje a dcery Adriany pokračovat.

A právě už tehdy, a nikoli až po půl roce, měly podle mínění někdejší nejvyšší státní zástupkyně Benešové české úřady požádat Švýcary o pomoc. „Proč to už dávno neudělaly? Určitě tam jsou zbytečné časové prodlevy. Mělo to časově navazovat na rozhodnutí o stížnostech, tedy měly okamžitě alespoň formálně odeslat žádost o znalecké zkoumání,“ má jasno Benešová, které se postup orgánů činných v trestním řízení v kauze Čapí hnízdo dlouhodobě nelíbí.

„Jestli té žádosti vyhoví, nebo nevyhoví, to už je druhá věc,“ dodala bývalá poslankyně ČSSD.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Češi sice do Švýcarska v minulosti podle médií několik žádostí poslali, nikdy však údajně nešlo o samotné znalecké zkoumání Babišova zdraví. To přitom může být důležité i v případě, kdy pražská policie prověřuje jeho slova o údajném únosu na anektovaný Krym.

Už v březnu putovala do Curychu žádost o spolupráci v souvislosti s výslechem Babiše mladšího. V dubnu se pak české úřady kvůli kauze Čapí hnízdo obrátily s žádostí na Vrchní státní zastupitelství v kantonu Curych, a to ve věci premiéra Babiše.

Podle serveru iRozhlas.cz šlo konkrétně o zajištění bankovních podkladů. Není ovšem zřejmé, zda Češi chtěli podrobnosti o existujících účtech nebo informaci, zda účty vůbec existují.

Reklama

Výběr článků

Načítám