Hlavní obsah

Ministerští úředníci odmítli obžalobu ohledně několikamiliardové škody

Praha

Případem trojice úředníků z ministerstva průmyslu a obchodu, kteří jsou obžalovaní z porušení povinností při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů EU, se začal ve středu zabývat pražský městský soud. Celkem měli podle obžaloby způsobit škodu více než 4,5 miliardy korun. V případě odsouzení úředníkům hrozí až 10 let vězení.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaní zleva Břetislav Grégr, Zuzana Matějíčková a Miroslav Elfmark u pražského městského soudu

Článek

Kauza se týká dohody mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), podle které se vytvořil záruční fond v rámci evropského operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013.

Podle obžaloby měli tehdejší úředníci Miroslav Elfmark, který byl ředitelem sekce strukturálních fondů, Zuzana Matějíčková – ředitelka odboru implementace strukturálních fondů a někdejší ředitel odboru koordinace strukturálních fondů Břetislav Grégr způsobit České republice škodu ve výši 2,7 miliardy korun a Evropské unii ve výši 1,8 miliardy.

Grégr s Elfmarkem podle obžaloby odpovídali za přípravu programu Záruka, díky kterému měli střední a drobní podnikatelé jednodušeji získávat záruky pro realizaci svých podnikatelských projektů. Obžalovaní podle státního zástupce dohodli v průběhu roku 2007 znění dohody, podle které byla ČMZRB pověřena správou záručního fondu. Nezajistili ale, aby banka předložila obchodní plán a nezařídili ani vypracování expertního posouzení předpokládané výše nákladů na řízení fondů.

Podle žalobce Grégr s Elfmarkem předložili k podpisu tehdejšímu ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Římanovi dohodu, podle které byla ČMZRB správcem záručního fondu. Na pozici správce ale neproběhlo žádné výběrové řízení, ačkoliv na povinnost vypsat jej byli podle žalobce oba několikrát upozorněni.

Žalobce: Věděli o dalších bankách

„Obvinění si byli od počátku vědomi, že v subjektu ČMZRB mají, vyjma státu, majetkový podíl i další soukromé banky, čímž poškodili další potencionální uchazeče o výkon správy Záručního fondu,“ uvádí státní zástupce v obžalobě. Těmi soukromými bankami byly Česká spořitelna a Komerční banka.

Grégr s Elfmarkem také podle žalobce prosadili takové odměny pro banku, že několikanásobně přesáhly limity stanovené evropskou legislativou.

Dvojice manažerů a později i Matějíčková podle Trčky věděli o nesouladu dohody s evropskou legislativou a povinnosti vyhlásit výběrové řízení.

V průběhu let 2008 a 2009 pak trojice podle obžaloby předložila nové znění dohody a dodatek k ní, i ty ale umožnily, aby banka čerpala odměny přes limit.

Elfmark ve středu před soudem obžalobu odmítl. „Odmítám tvrzení, že jsem něco záměrně prosazoval, že jsem záměrně cokoliv s ČMZRB dojednával,“ prohlásil Elfmark. Matějíčková zase při své výpovědi uvedla, že při rozhodování vycházela z informací od svých spolupracovníků a podřízených.

Výslech Grégra je na pořadu ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám