Hlavní obsah

Zapnutý vařič způsobil škodu za miliardu. S požárem Průmyslového paláce bojovalo 200 hasičů

Praha

Byl to nejničivější požár v novodobé historii metropole - s plameny, které zachvátily Průmyslový palác v Praze bojovalo více než 200 hasičů, přesto levou část stavby oheň zcela zničil. Škoda se vyšplhala na zhruba miliardu korun. Od události uplynulo 10 let.

Článek

Historický objekt z roku 1891 byl od začátku určený k výstavám a i v polovině října 2008 tomu nebylo jinak. Prezentovaly se tu firmy z oboru zubní techniky v rámci akce Pragodent.

Drama nabralo spád 16. října kolem sedmé hodiny odpoledne. První ohlášení na tísňovou linku hovořila o dvoumetrových plamenech a o pár minut později zněla oznámení ještě děsivěji: oheň zachvátil celé levé křídlo paláce. Bylo zhruba 19:30.

Hořelo mimo vystavovací dobu, uvnitř budovy tak nikdo naštěstí nebyl, hrozily však velké majetkové škody na Průmyslovém paláci. K plamenům, které byly vidět z daleka, se postupně sjeli profesionální i dobrovolní hasiči z celé metropole.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

Šlo o čas. Jedním z hlavních úkolů hasičů bylo zabránit šíření ohně i na druhou polovinu budovy, jejíž ocelová konstrukce je bohatě prosklená a má dřevěné podhledy.

Společenské akce, které se konaly v okolních budovách, nechal velitel zásahu všechny ukončit. V zájmu zajištění hladkého průjezdu cisteren došlo také na odtahování zaparkovaných aut.

Hasiči na oheň chrlili vodu z několika míst, živel však na síle neztrácel. Před 20:00 rozhodlo vedení hasičů o vyhlášení zvláštního stupně poplachu, informován byl rovněž krizový štáb magistrátu.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

Oheň se postupně šířil do věže a střední části budovy. Hasiči vytvořili z vodních proudů požární stěnu, na plameny dopadalo zhruba šest tisíc litrů vody za minutu.

Postupně se řítila konstrukce budovy, což však paradoxně při hašení pomohlo. „Hořlavé materiály se sesunuly níže a hořlavou střešní konstrukci věže tak bylo snadnější ochlazovat,” napsali hasiči později na webu v bilančním textu.

Objevila se také informace, že je uvnitř 10 kilogramů nebezpečné rtuti. Vzhledem k zdravotnickému charakteru výstavy vyšetřovatelé prověřovali veškerá podezření. Nakonec se žádná nebezpečná látka neobjevila.

Lokalizovat požár se podařilo ve 20:46, krátce po jedenácté večer se pak jednotky pomalu vracely na své základny. Na místě ale zůstala řada hasičů, kteří místo dohašovali ještě další dny.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

Vyšetřování rozsáhlého požáru ukázalo, že všechno zřejmě začalo, když začal hořet nepořádek na plotýnkovém elektrickém vařiči v jednom z vystavovatelských stánků. Policie ale viníka nenašla.

„Na vařiči, který byl v kuchyňce výstavního stánku vzplály hořlavé předměty. Poté, co požár vznikl, se rychle rozšířil na další stánky a dřevěnou konstrukci stropu,“ uvedli vyšetřovatelé v roce 2009.

Škoda se vyšplhala na zhruba miliardu korun. Požár se tak zařadil mezi nejničivější polistopadové události svého druhu.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

I přes ničivou sílu plamenů se hasičům podařilo druhou část a střed budovy zachránit. Sehrála v tom roli řada pozitivních okolností.

„Příznivé povětrnostní podmínky, dostatečné nasazení sil a prostředků, požární odolnost konstrukce mezi levým křídlem a střední částí,“ vyjmenovali hasiči.

Pomohlo i to, že objekt nebyl nakonec příliš silně zakouřený a hasiči měli dostatečně velké plochy pro techniku.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

Průmyslový palác je dominantou pražského Výstaviště a na rekonstrukci stále čeká. Zničené křídlo tvoří jen plátěné provizorium. Praha začala dodavatele stavby hledat až letos v září, opravy by měly stát zhruba 1,25 miliardy korun. Začít stavět by se mělo údajně příští rok, termín je ale zatím nejasný.

Reklama

Výběr článků

Načítám