Hlavní obsah

Obří požár zachvátil budovu u nádraží ve Svitavách, plameny zapálily střechy v okolí

Svitavy
Aktualizováno

Požár bývalého sila u nádraží ve Svitavách zastavil navečer kvůli bezpečnosti provoz na hlavní železniční trati z Čech na Moravu. Část sutin se večer zřítila na kolejiště a hrozí, že se budova zřítí celá. Vlaky na dálkových trasách jezdí odklonem.

Foto: HZS Pardubického kraje, ČTK

Požár staré budovy u nádraží ve Svitavách.

Článek

Budova má čtyři patra a je opuštěná, posledních letech v objektu podle mluvčí hasičů Venduly Horákové několikrát hořelo. „Vždy se jednalo o požáry menšího rozsahu. Uvnitř objektu pobývali bezdomovci,” uvedla.

Bývalé silo stojí blízko trati a obchodní zóny s marketem Albert. Požár byl nahlášen v 17:40. Objekt byl po příjezdu hasičů celý v plamenech, propadla se střecha.

„Okolí objektu se snaží hasiči vyklidit tak, aby se dovnitř nikdo nedostal,” dodala Horáková. Podle hasičů se také zřítila štítová stěna, na místě zasahovalo devět jednotek. Obrovské plameny a odlétávající žhavé jiskry způsobily další požáry v okolí. „Jiskry zapadly na střechu dvou domů a způsobily požár střešní krytiny. Dále na novostavbě azylového domu došlo k poškození střešní fólie. Jiskry také zapadly do trávy a tújí na hřbitově, kde způsobily požár,” upřesnila mluvčí.

Foto: HZS Pardubického kraje

Bývalému silu u nádraží ve Svitavách se při požáru propadla střecha.

Budova se podle hasičů zřejmě bude muset celá zbourat. Proto na místo povolali bourací bagr ze záchranného útvaru v Hlučíně. Na místo události byl povolán statik a do jeho rozhodnutí bude provoz na trati zastaven. Hasiči budou místo střežit celou noc.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hořící bývalé silo u nádraží ve Svitavách.

Až bude místo zcela bezpečné, mohou ho ohledat vyšetřovatelé a zjistit příčinu požáru. Zřejmě teprve potom přijde na řadu bourání ruiny. Místo hlídá policie, aby se nikdo nedostal blízko a nezranil se, uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Protože je budova blízko trati, požádali hasiči ihned Správu železniční dopravní cesty, aby vypnula kvůli bezpečnosti trakční vedení. Dle informací Českých drah dálkové vlaky jedou odklonnou trasou. Motorové vlaky jezdí bez omezení. Dopravní omezení zatím České dráhy odhadují do půlnoci, což se ale ještě pravděpodobně změní.

Výše škody ani příčiny vzniku požáru nejsou zatím známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám