Hlavní obsah

Lidé bez titulu mají chcípnout, říkala učitelka dceři

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Člověk bez vysoké školy je póvl, parazit, blbec či méněcenný lidský odpad, který má chcípnout. To tvrdila své dceři učitelka jedné ze škol na Vysočině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navíc posílala výhružné e-maily úředníkům, se kterými jednala kvůli tomu, aby její dcera mohla předčasně nastoupit do první třídy. Když došlo i na výhrůžky dětem úředníků a dcera začala matčino přesvědčení ventilovat také ve škole, začala se o učitelku zajímat policie.

Pedagožka s titulem Mgr. nakonec skončila před soudem a ten ji za nebezpečné pronásledování a ohrožování výchovy dítěte potrestal jedenáctiměsíční podmínkou s odkladem na dva roky, trest ženě potvrdil ve čtvrtek brněnský krajský soud.

V e-mailech jim přála nemoci

Vše přitom začalo úplně nevinně. Učitelka se rozhodla, že její dcera nastoupí do první třídy přesto, že by měla nárok na odklad, protože se narodila až v listopadu. Začala komunikovat s úředníky, ovšem věcná komunikace se záhy vytratila a místo toho nastoupily výhrůžky. V e-mailech jim přála vše zlé, hodně nemocí, ať se stanou obětí autonehody a přijdou o obě nohy, ať jim zemře někdo, koho mají rádi, a podobně.

Je u ní reálná hrozba v podobě poruch chování
znalkyně o dceři učitelky

Učitelka si nakonec vyběhala potvrzení o tom, že její dcera může skutečně nastoupit do školy předčasně. Děvče zvládalo školní docházku na výbornou, na čemž měla jistě zásluhu i drezura matky. Současně se ale dívka musela učit i hanlivé básničky a poslouchat urážky na adresu lidí se základním nebo středoškolským vzděláním.

Takové chování mohlo podle znaleckého posudku dívku psychicky poznamenat. „Hrozí u ní reálná hrozba v podobě poruch chování, které by mohly mít podobu konfliktů s okolím, delikvence, agresivity, antisociálních stavů a podobně,“ napsala znalkyně.

Žena má prý poruchu osobnosti

U matky pak znalkyně rozpoznala smíšenou poruchu osobnosti se schizoidními a paranoidními jevy. Podle posudku by její osobnost mohla být nebezpečná zejména v souvislosti s působením ve školství, protože jejím názorům by neměly být vystaveny nedospělé osoby.

Učitelka k soudu nechodila a nijak se k činu nevyjadřovala. „Její chování nemělo takovou intenzitu, aby u poškozených mohla skutečně naplnit obavy o život či životy jejich blízkých. A co se týče druhého skutku, je dobrou matkou, i učitelky její dcery potvrzují, že dítě je v pořádku,“ argumentoval ženin advokát u odvolacího soudu.

„Poškození ji zcela usvědčují z nebezpečného pronásledování, jsou tu další důkazy, zprávy ze sociálky, výpovědi svědků i znalecký posudek. Odvolání je zcela účelové,“ nesouhlasila žalobkyně. S jejím názorem se ztotožnil i senát v čele s Halinou Černou a učitelce podmíněný trest potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám