Hlavní obsah

Lidé bez titulu mají chcípnout, říkala učitelka dceři

– Jihlava
Právo, Petr Kozelka

Člověk bez vysoké školy je póvl, parazit, blbec či méněcenný lidský odpad, který má chcípnout. To tvrdila své dceři učitelka jedné ze škol na Vysočině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Navíc posílala výhružné e-maily úředníkům, se kterými jednala kvůli tomu, aby její dcera mohla předčasně nastoupit do první třídy. Když došlo i na výhrůžky dětem úředníků a dcera začala matčino přesvědčení ventilovat také ve škole, začala se o učitelku zajímat policie.

Pedagožka s titulem Mgr. nakonec skončila před soudem a ten ji za nebezpečné pronásledování a ohrožování výchovy dítěte potrestal jedenáctiměsíční podmínkou s odkladem na dva roky, trest ženě potvrdil ve čtvrtek brněnský krajský soud.

V e-mailech jim přála nemoci

Vše přitom začalo úplně nevinně. Učitelka se rozhodla, že její dcera nastoupí do první třídy přesto, že by měla nárok na odklad, protože se narodila až v listopadu. Začala komunikovat s úředníky, ovšem věcná komunikace se záhy vytratila a místo toho nastoupily výhrůžky. V e-mailech jim přála vše zlé, hodně nemocí, ať se stanou obětí autonehody a přijdou o obě nohy, ať jim zemře někdo, koho mají rádi, a podobně.

Je u ní reálná hrozba v podobě poruch chování
znalkyně o dceři učitelky

Učitelka si nakonec vyběhala potvrzení o tom, že její dcera může skutečně nastoupit do školy předčasně. Děvče zvládalo školní docházku na výbornou, na čemž měla jistě zásluhu i drezura matky. Současně se ale dívka musela učit i hanlivé básničky a poslouchat urážky na adresu lidí se základním nebo středoškolským vzděláním.

Takové chování mohlo podle znaleckého posudku dívku psychicky poznamenat. „Hrozí u ní reálná hrozba v podobě poruch chování, které by mohly mít podobu konfliktů s okolím, delikvence, agresivity, antisociálních stavů a podobně,“ napsala znalkyně.

Žena má prý poruchu osobnosti

U matky pak znalkyně rozpoznala smíšenou poruchu osobnosti se schizoidními a paranoidními jevy. Podle posudku by její osobnost mohla být nebezpečná zejména v souvislosti s působením ve školství, protože jejím názorům by neměly být vystaveny nedospělé osoby.

Učitelka k soudu nechodila a nijak se k činu nevyjadřovala. „Její chování nemělo takovou intenzitu, aby u poškozených mohla skutečně naplnit obavy o život či životy jejich blízkých. A co se týče druhého skutku, je dobrou matkou, i učitelky její dcery potvrzují, že dítě je v pořádku,“ argumentoval ženin advokát u odvolacího soudu.

„Poškození ji zcela usvědčují z nebezpečného pronásledování, jsou tu další důkazy, zprávy ze sociálky, výpovědi svědků i znalecký posudek. Odvolání je zcela účelové,“ nesouhlasila žalobkyně. S jejím názorem se ztotožnil i senát v čele s Halinou Černou a učitelce podmíněný trest potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám