Hlavní obsah

Soud zrušil podmínku pro velitele za střelbu vojáků v Libavé

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Krajský soud v Olomouci zrušil v úterý rozsudek v případu noční střelby bojových vozidel pěchoty ve vojenském prostoru Libavá, při které byli předloni zraněni dva vojáci. Kauzu vrátil okresnímu soudu, který původně potrestal za ublížení na zdraví z nedbalosti velitele jednoho z vozidel Marcela Kulišťáka ročním trestem vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

Marcel Kulišťák u Krajského soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Okresní soud bude muset znovu rozhodovat o vině či nevině obžalovaného. Vrácení případu navrhl krajský státní zástupce Mojmír Pleva, když se na rozdíl od svého okresního kolegy ztotožnil v zásadních bodech s obhajobou Kulišťáka, který se proti verdiktu okresního soudu odvolal.

V souladu s jeho návrhem je podle odvolacího soudu potřeba doplnit v případu další dokazování a vyřešit řadu rozporů, mj. ve výpovědích svědků. „Rozsudek nenachází odpovědi na argumenty, které uvádí obžalovaný,“ uvedl jako jeden z důvodů zrušení rozsudku soud.

K neštěstí došlo předloni 18. května při nočním nácviku střeleb z bojových vozidel pěchoty. Jedno z nich zasáhlo střelou z kanónu další pásový transportér se třemi lidmi uvnitř, který jel vpravo od něj. Zranění utrpěli dva desátníci, příslušníci 71. mechanizovaného praporu Hranice. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Přestože tři vozidla, která se cvičení v inkriminovanou dobu zúčastnila, měla jet ve stejné linii, dvě z nich se v osudnou chvíli dostala více než dvě stě metrů před to, z něhož se střílelo. Bojové vozidlo pěchoty (BVP), odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanónem.

Klíčové jsou právě okolnosti, za nichž nebyla dodržena jízda obrněnců v jedné linii. Vina podle okresního soudu padá z tohoto hlediska na velitele vozidla, ze kterého se střílelo, protože měl za všech okolností dbát na to, aby vozidla, která se na střelnici pohybovala, byla v jedné linii, čemuž tak v době nešťastné události nebylo.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud v Olomouci projednával loňskou střelbu v LibavéVideo: Jiří Růžička, Právo

Podle odvolacího soudu však nebylo zjištěno, zda obžalovaný mohl vědět o tom, že se zasažená vozidla dostala před něj. Soud poukázal i na to, že BVP neměla zapnutá koncová světla.

„Nevím, jak vidět ve tmě na vzdálenost přes dvě stě metrů zelené neosvětlené vozidlo bez obrysových světel,“ hájil se u krajského soudu Kulišťák, který byl při střelbách poprvé velitelem vozidla a pod sebou měl střelce operátora, který se poprvé zúčastnil ostrých střeleb.

Podle Kulišťákova obhájce Zdeňka Kopečného došlo k události vlivem nešťastné shody náhod. Podle něj nemohl jeho klient předpokládat, že ostatní vozidla pojedou dále, když jeho ještě stálo. Poukázal i na nezkušenost vojáků a zastaralost techniky.

„Když jsme ji zapnuli, viděli jsme ještě hůře než s ní. Proto jsme ji vypnuli,“ zdůraznil u odvolacího soudu Kulišťák.

Vojáci utrpěli vážná zranění

Původně čelili obžalobě i řídící střeleb Zdeněk Havala a střelec vozidla Luděk Niedermeier. Oba obžaloby zprostil již okresní soud. To, že nemohli ze své pozice událost ovlivnit, připustil při líčení u něj i okresní státní zástupce. Kulišťákovi původně hrozilo šest měsíců až čtyři roky vězení.

Oba postižení skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný tehdy 29letý voják utrpěl mnohačetná zranění v oblasti břicha, hrudníku i končetin. V nemocnici bojoval několik dní o život, přišel o levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl středně těžké poranění v oblasti lopatky a byl po několika dnech propuštěn do domácí péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám