Hlavní obsah

Solární elektrárna v Bystřici byla podvodem za 322 miliónů, tvrdí obžaloba

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidina vysokých výkupních cen ze solárních elektráren vedla mnohé podnikatele k tomu, že pro své elektrárny získávali licence od Energetického regulačního úřadu i za cenu falšování a podvodů. Jedním z takových případů je podle státního zastupitelství i elektrárna v Bystřici pod Hostýnem. Licence k jejímu provozu prý byla získána podvodem a vzniklá škoda mohla být až 322 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Licenci získala elektrárna v prosinci 2010, přitom od ledna 2011 se výkupní ceny za elektřinu snížily na polovinu. Podle žalobců elektrárna v Bystřici však rozhodně nebyla v časovém limitu dokončená.

Proto na lavici obžalovaných posadili jednatele firmy vlastnící elektrárnu Miloslava Vimra, revizního technika Jiřího Černého, bývalého ekonomického ředitele stavební firmy Jana Fojtíka a autorizovaného inspektora Bronislava Ondruška. Obžalovaným hrozí u brněnského krajského soudu až deset let vězení za podvod.

„Obžalovaný Vimr podal žádost o změnu licence spočívající v rozšíření o provozovnu Bystřice pod Hostýnem, ačkoli věděl, že elektrárna neodpovídá požadavkům. Proto nechal vyhotovit falešné podklady,“ prohlásil státní zástupce v obžalobě s tím, že již způsobená škoda činí přes 100 miliónů a za dvacet let, na kterou byly ceny garantovány, se mohla vyšplhat až na trojnásobek.

Byla to nedbalost, připustil revizní technik

Revizní technik Černý podle žalobce dodal nepravdivou zprávu o připravenosti zařízení, přestože na staveništi ještě ani nebyly všechny panely a kabely nebyly zapojené. Povolení ke zkušebnímu provozu měl dodat autorizovaný inspektor Ondrušek s tím, že nezjistil žádné závady, a konečně ředitel dodavatelské společnosti měl potvrdit, že stavba byla předána.

„Společně tedy předstírali, že byly splněny technické předpoklady a následkem toho energetický úřad vydal rozhodnutí o změně licence,“ dodal státní zástupce.

Jako prvního si vzal senát v čele s Petrem Jirsou na paškál technika Černého, který rozhodně popíral, že by vědomě sepsal falešnou zprávu. „No ale byla to nedbalost ode mě, jsou tam nějaké nesmyly,“ zhodnotil svou revizní zprávu.

Soud musí nyní vyslechnout další obžalované, svědky i znalce, než dojde k závěru o vině či nevině.

Reklama

Výběr článků

Načítám