Hlavní obsah

Muže u Prahy uštkla mamba, chovatel je ve stabilizovaném stavu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jap, trj

Muže u Prahy uštkla v sobotu odpoledne mamba černá. Záchranáři ho ve vážném stavu převezli z oblasti Dolních Břežan v okrese Praha-západ do nemocnice v Praze. Podle nedělních informací z nemocnice dostal pacient sérum a je ve stabilizovaném stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Mamba černá patří mezi nejjedovatější a zároveň prý i nejinteligentnější hady na světě.

Článek

„Pacient je ve stabilizovaném stavu a čekáme na další vývoj,“ řekl v neděli dopoledne Právu Filip Brož, mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), kam záchranáři uštknutého muže převezli.

Uštknutý chovatel dostal podle něj antisérum proti hadímu uštknutí.

Záchranáři uvedli, že mamba černá uštkla chovatele v sobotu v chatové osadě Jarov, která spadá pod Dolní Břežany. Další muž pak zraněného pomohl dopravit na parkoviště u osady, odkud zraněného odvezla sanitka.

„Na místo zamířily posádky záchranářů z Prahy i Středočeského kraje,” uvedla mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Zvolský zoopark: Nebylo to u nás

Dolnobřežanský web v sobotu k události uvedl, že k útěku hada do volné přírody nedošlo, takže další nebezpečí nehrozí. Později v doplněné zprávě zpochybnil místo, kde k uštknutí došlo - údajně se mělo jednat o sousední obec Zvole.

„K uštknutí nedošlo na území obce Dolní Břežany, jak uvádí média, ale v kontaktním zookoutku ve Zvoli. Uštknutý chovatel následně ve snaze dostat se co nejrychleji do lékařské péče překročil autem hranici katastru naší obce a byl zdravotnickou záchrannou službou vyzvednut na Jarově,” uvedl web bez dalších podrobností.

Vůči tomu se ovšem na Facebooku zase vymezil zvolský zoopark. „Objevila se informace, že u nás proběhlo uštknutí mambou. Není to pravda. Zaměstnanci zooparku jsou v pořádku, o kousnutí víme, víme i komu se stalo a jeli jsme i na žádost asistovat a zkontrolovat zabezpečení hadů,” napsali zástupci zooparku na sociální síti.

Středočeská policie podle mluvčího Pavla Truxy sobotní uštknutí mambou nevyšetřuje. Truxa nevěděl, kde přesně se událost stala.

Tajké záchranáři bližší infrormace než ty dříve publikované neměli, podobně jako lékaři z pražské nemocnice. „Nevíme to, ani jsme to nezjišťovali,“ poznamenal mluvčí Brož s tím, že chovatel stejně nebyl ve stavu, aby sděloval podrobnosti.

Mamba černá je největším jedovatým hadem žijícím v Africe. Může dorůstat délky přes čtyři metry. Zároveň je jedním z nejrychlejších hadů na světě. Pohybuje se rychlostí až 20 kilometrů v hodině. Jed mamby černé je vysoce toxický. Člověk může zemřít již 20 minut po uštknutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám