Hlavní obsah

Řidič metra, který nechal řídit dvě dívky, dostane nakonec vytýkací dopis

– Praha
Novinky, kub

Řidiče pražského dopravního podniku (DP), který pustil do kabiny metra za plného provozu dvě dívky a dovolil jim i vlak řídit, čeká kvůli incidentu vytýkací dopis od zaměstnavatele. Podnik přitom dříve mluvil o nekompromisním řešení. Podle mluvčí DP Anety Řehkové byla hrubě porušena pracovní kázeň, provoz a pasažéři ale v ohrožení nebyli.

Dívky v rámci závodu řídily pražské metro.

Článek

V úterý odpoledne mluvčí podniku na dotaz Novinek upřesnila, že výpověď ani podobný trest nakonec strojvedoucího nečeká. „Budeme postupovat dle zákoníku práce, strojvedoucí obdrží upozorňující vytýkací dopis,” řekla Řehková. Jedná se sice o „pouhé” upozornění ze strany zaměstnavatele, podle zákona ale může být obecně takové psaní posledním varováním před případným vyhazovem.

Mluvčí uvedla, že strojvedoucí již hovořil se svým nadřízeným, podrobnosti ale sdělit nemohla, protože se jedná o interní záznam. Je tedy otázkou, na základě čeho přistoupil DP k dopisu, protože řidiči metra hrozila okamžitá výpověď.

Pravidla kolem vytýkacího dopisu totiž sice zákoník práce uvádí, faktem ale je, že firma může zaměstnance propustit hned, přičemž jedním z důvodů je například právě situace, když člověk poruší své pracovní povinnosti „zvlášť hrubým způsobem”.

Více kontrol strojvedoucích

Dvě mladé dívky se k řízení metra dostaly na začátku srpna při své cestě za dobrodružstvím, účastnily se cestovatelského závodu. Výzvou se pochlubily ve videu, které umístily na internet. Na případ v úterý upozornil server blesk.cz. „Nebudete věřit, koho jsme si stoply,” říkají dívky na záznamu. Dopravní podnik vzápětí hovořil o hrubém porušení pracovní kázně a přislíbil nekompromisním řešení. [celá zpráva]

Kromě dopisu řidiči přibydou podle Řehkové kontroly. „Došlo k selhání jednoho strojvedoucího, z toho důvodu instruktoři zvýší kontrolní činnost neoprávněného vstupu do kabin a poučí strojvedoucí o rizicích spojených s porušováním přepisů,” dodala mluvčí.

Tým ze soutěže odstoupil

Případem se zabývá rovněž pražská policie na základě informací z médií. „Policisté zjišťují, zda se jedná o protiprávní jednání, či nikoli,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Zmíněný tým ze soutěže nakonec odstoupil, a to po smrti jiné Češky, která se tohoto klání založeného na cestování za co nejméně peněz rovněž účastnila. Ta zemřela v sobotu večer v Rakousku u krimmelského vodopádu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám