Hlavní obsah

Za selfíčko s Kajínkem dostali policisté nejnižší trest: napomenutí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Nejnižší možný kázeňský trest, a to napomenutí, dostala trojice ostravských policistů, která se v březnu při náhodném setkání v Ostravě vyfotila s propuštěným vrahem Jiřím Kajínkem. Policie sice původně odmítla druh trestu pro média komentovat s odůvodněním, že kázeňské řízení je neveřejné, na základě argumentů deníku Právo a po zaslání oficiálního písemného dotazu policie informaci přece jen odtajnila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V úvahu přitom připadala široká škála trestů od napomenutí přes snížení mzdy a odnětí hodnosti až po propuštění. Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 deník Právo odůvodnil veřejným zájmem, protože případ vzbudil velkou kritiku zejména v médiích a na sociálních sítích, takže veřejnost má právo vědět, zda policie přestupek vyhodnotila jako závažný, anebo jako naprosto banální, což se nakonec stalo.

„Požadovanou informaci lze poskytnout s ohledem na vámi deklarovaný veřejný zájem, stejně tak i vzhledem k tomu, že policisté uvedeným způsobem jednali v rámci výkonu služby,“ uvedla nyní přes dřívější odmítavý postoj mluvčí ostravské policie Gabriela Pokorná.

„Jednalo se konkrétně u všech tří policistů o uložení kázeňského trestu písemné napomenutí podle § 51 odst. 1 písm. a) zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,” konstatovala Pokorná.

Inkriminovaná fotografie se objevila na sociálních sítích a zachycuje tří ozbrojené ostravské policisty, kteří s propuštěným Kajínkem hrdě a s úsměvem pózují. Fotografie vznikla před budovou Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě. Na snímku policisté svými úsměvy dávají najevo, jak je náhodné setkání s „celebritou“ těší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám