Hlavní obsah

Zmije na Bruntálsku uštkly letos již tři děti

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Už tři děti skončily v letošním roce v péči lékařů Krnovské nemocnice poté, co je uštkla zmije. K poslednímu případu došlo před pár dny v Malé Morávce, kde jedovatý had kousl do prstu malého chlapce.

Foto: DESOP

Během procházek v přírodě buďte opatrní, teplé počasí si užívají také zmije

Článek

Dvanáctiletého chlapce uštkla zmije minulý týden v Malé Morávce, kde byl s rodiči na dovolené v horách. S bratrancem našli zmiji a šli na to upozornit rodiče a další příbuzné.

„Ti chlapcům nevěřili. Jeden z dospělých dokonce pobídl hocha k tomu, aby ji chytil, kdy údajně spoléhal na případnou plachost zvířete. Hoch se zmiji snažil zvednout na klacku. Když se mu to nedařilo, chtěl ji chytit rukou. V tu chvíli jej kousnula do prstu,“ sdělila primářka dětského oddělení Krnovské nemocnice Marie Žaloudíková. S oteklou rukou a podlitinami byl chlapec několik dní hospitalizován.

Není to však jediný případ uštknutí na Bruntálsku v tomto roce. Jak sdělila Žaloudíková, první letošní útok zmije se odehrál již v dubnu.

„Jedenáctiletá dívka z Janova běžela přes zahradu a ucítila prudší štípnutí v oblasti lýtka. Původně si myslela, že se popálila o kopřivu, ale její maminka, která je zdravotní sestra, si místo prohlédla a uviděla podezřelé stopy po kousnutí. Dívku alergičku dopravila do nemocnice, kde jsme ji hospitalizovali. Průběh byl obvyklý a bez komplikací,“ řekla primářka.

Koncem května uštkl had také čtyřletou dívku na předzahrádce domu v Horním Benešově.

„Rodiče hada neviděli, ale byly zřetelné ranky po kousnutí na noze. Došlo k rychlému rozvoji otoku a krevních podlitin. Dívku jsme přijali na JIP dětského oddělení. Vzhledem ke zhoršování jejího stavu, kdy otok a podlitiny postupovaly až do oblasti podbřišku, jsme se rozhodli dívku letecky přeložit do Fakultní nemocnice v Olomouci. Tam byli připraveni v případě zhoršení stavu malé pacientky aplikovat antisérum. Naštěstí k tomu nedošlo a dívenka byla na doléčení přivezena zpátky k nám,“ popsala dramatický průběh otravy primářka Žaloudíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmije uštkla ve školce v Popradu dítě

V Popradu v areálu školky zmije uštkla dítě. Televize Markíza informovala, že dívku převezli do nemocnice a podařilo se ji zachránit.

Čecha v Malé Fatře uštkla zmije

V sobotu dopoledne uštkla zmije devětadvacetiletého českého turistu v Malé Fatře na Slovensku. Jak informovala Vrtulníková záchranná zdravotní služba Air...

Výběr článků

Načítám