Hlavní obsah

Dozorce obžalovaný kvůli úmrtí vězně po podání metadonu dostal podmínku

Novinky, Jakub Bartosz
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 uložil půlroční trest vězení podmíněně odložený na dva roky bývalému dozorci Michalu Šolci, kterého žalobce vinil z toho, že při jeho službě zemřel vězeň, který omylem dostal metadon. Dozorce vinu odmítl. Rozsudek není pravomocný.

Foto: archiv, Právo

Věznice Pankrác

Článek

Obžalovaný na vyhlášení verdiktu nepřišel, podle jeho advokáta Josefa Kopřivy má novou práci a nemohl se z ní omluvit. Obhájce stejně jako státní zástupce si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolají. Kopřiva novinářům po jednání řekl, že je to pravděpodobné, protože jeho klient nesouhlasí s uznáním viny.

Šolc je přesvědčený, že své tehdejší povinnosti dozorce nezanedbal a měl jasné instrukce od zdravotní sestry. Státní zástupce je spokojený s uznáním viny obžalovaného, na zvážení je ale podle něj výše trestu. Šolcovi hrozily až dva roky vězení a žalobce pro něj navrhoval roční trest.

Rozsudek se týká úmrtí jednatřicetiletého vězně Miroslava H., který zemřel předloni den po Štědrém dni ve věznici na pražském Pankráci, když dostal omylem metadon. Tato látka se používá v léčbě lidí těžce závislých na drogách, například heroinu.

Metadon neměl dostat

Vězeň ale nebyl uživatelem návykových látek a neměl ani žádné abstinenční příznaky. Metadon vůbec dostat neměl a tragédie byla způsobena záměnou jmen. Dávka byla určená jinému vězni se stejným příjmením. Poškozený nakonec zemřel po otoku mozku a selhání dýchací soustavy.

Dozorce Šolc (30) vinu od začátku odmítá. Zdravotní sestra mu sice řekla, že dávku nedostal správný vězeň, po metadonu ale prý bude jen spát.

Státní zástupce tvrdí, že Šolc měl situaci vyhodnotit jako mimořádnou událost a nahlásit ji nadřízenému. Dozorce se ale brání tím, že k tomu důvod nebyl. Obžaloba Šolce se týká porušení povinností dozorčí služby, za což mu hrozily až dva roky vězení.

Zdravotní sestra dostala loni od soudu roční podmíněný trest. Obvodní soud pro Prahu 4 tehdy rovněž rozhodl, že v případě Šolce se nejedná o trestný čin, ale o přestupek, a případ předal vězeňské službě. Státní zástupce ale proti tomu podal stížnost a Městský soud v Praze mu vyhověl, případ proto nyní znovu zamířil k soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám