Hlavní obsah

Kramný podal návrh na obnovu řízení. Pět let po smrti manželky a dcery

– Ostrava • Aktualizováno

Petr Kramný, odsouzený na 28 let za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě, podal návrh na obnovu řízení. Informoval o tom Václav Peričevič ze spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun, který se dlouhodobě zasazuje za Kramného práva. Kramný tvrdí, že je nevinný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kramný na archivní fotografii

Článek

„Šalamoun za 25 let své činnosti neviděl tak argumentačně silně podložený návrh na obnovu řízení,” uvedl místopředseda spolku Peričevič. Podle něj Kramný návrh podal v pondělí, tedy pět let od smrti Moniky a Klárky Kramných v egyptské Hurghadě na pokoji v hotelu Titanic Palace. Tento krok se očekával. Obhájkyně Kramného o něm mluvila už v dubnu, když Ústavní soud v Brně zamítl Kramného stížnost.

Advokátka odsouzeného muže Jana Rejžková v pondělí řekla, že se k návrhu nebude blíže vyjadřovat. „K důvodům a obsahu návrhu se nebudu blíže vyjadřovat. Návrh bude přednesen při veřejném zasedání u Krajského soudu v Ostravě,” řekla Rejžková.

Zabíjel elektřinou

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Znalecké posudky při tom hrály zásadní roli.

Těla po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava.

Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem. Policie poté obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Anketa

Souhlasíte s obnovou řízení v případě Petra Kramného?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
Celkem hlasovalo 609 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám