Hlavní obsah

Případ vraždy bez mrtvoly spěje ke konci. Pro údajné vrahy chce státní zástupkyně 13 let

Právo, Michael Polák

Třináct let vězení požaduje obžaloba pro tři údajné vrahy odsouzeného tuneláře Martina Říhy. Podnikatel, potrestaný za vytunelování První pražské záložny, před 15 lety záhadně zmizel, a přestože se jeho tělo dodnes nenašlo, policisté a státní zastupitelství dospěli k závěru, že Říhu zavraždili tři muži - Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil.

Foto: Michael Polák, Právo

Dva z hlavních obžalovaných, vpravo Pavel Malý, vedle něj Vladimír Stratil. Oběma hrozí 13 let vězení, rozsudek padne v úterý.

Článek

Všem třem navrhla státní zástupkyně Jitka Tomsová v pondělí u Krajského soudu v Liberci, který se kauzou od loňského března zabývá, shodné tresty ve výši 13 let vězení. Obhájci naopak označili kauzu za směšnou a žádají pro své klienty zproštění obžaloby.

„Vina obžalovaných je dokázána především výpověďmi utajených svědků a dalších. Prokazují děj tak, jak je popsán v obžalobě. Je to podložené i listinnými důkazy,“ uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Tomsová.

Měli ho umučit kvůli penězům

Odsouzený tunelář Říha zmizel v roce 2003 krátce po svém propuštění z vazby. Dlouho se mělo za to, že si někde v exotickém ráji užívá vytunelované milióny. Policie ale došla k závěru, že se stal obětí vraždy.

Trojice obžalovaných se měla podle obžaloby v České Lípě dohodnout na tom, že Říhu unesou a pod nátlakem z něj dostanou, kde ukrývá peníze z vytunelované kampeličky.

Říhu pak měli unést a odvézt do zapůjčeného penzionu Čert v Josefově Dole na Jablonecku, kde ho měli brutálně mučit a vyslýchat. V mučení pak měli pokračovat i na dalším místě, kam Říhu s pytlem na hlavě převezli poté, co je majitelka penzionu vykázala. Na novém místě měl Říha na následky mučení zemřít.

Svědectví utajených svědků 

Státní zastupitelství postavilo obžalobu především na výpovědích takzvaných utajených svědků. Ti vypovídali v jiné místnosti soudu a jejich hlas, přenášený do soudní síně, byl upravený. Poslední z utajených svědků vypovídal ještě v pondělí.

Chybí přímý důkaz. Závěr o vině nemůže být založený na svědectví z druhé ruky a v této kauze jiné důkazy nejsou
obhájce Oldřich Filip

Všichni vesměs mluvili o tom, že od někoho slyšeli, že Říhu měl mučit a zabít právě Robert Šulc a jeho kumpáni. „I kdybychom jim věřili, tak všechno jsou to pouze svědectví, že něco někde slyšeli. Chybí přímý důkaz,“ napadl výpovědi svědků obhájce Oldřich Filip.

„Závěr o vině nemůže být založený na svědectví z druhé ruky a v této kauze jiné důkazy nejsou,“ dodal.

Vadilo mu také, že celá kauza se zabývá pouze variantou, že byl Říha zavražděn. „Korektní by bylo prověřit i další varianty, jaký mohl být jeho osud,“ zmínil Filip. „Neexistuje důkaz o jeho biologické smrti, takže ani nelze zjistit příčinu úmrtí. Je to výjimečný případ, kde se jen dovozuje, že mělo dojít k usmrcení.“

Podle obhájce okradl Říha celkem 2930 členů kampeličky. „Každý z nich mohl mít na Říhu pifku. Nezjistilo se nic takového, ale nelze to vyloučit,“ řekl také advokát, zastupující v této kauze Vladimíra Stratila.

Další z advokátů, Radek Jilg, označil výpovědi svědků za legendy, které se 15 let vytvářely. „Jsou to splácaniny prapodivných lidí. Celá kauza připomíná hru na tichou poštu, kde na začátku někdo něco řekl a na konci z toho vzniklo něco jiného,“ uvedl Jilg.

Rozsudek nad obžalovanými vynese soud v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám