Hlavní obsah

Kauzu nemocnic rozkrývá tým, který chytil Ratha s krabicí od vína

Právo, Matěj Říha, Jan Menšík

Kauzu údajných manipulací se zakázkami kolem pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku rozkrývají detektivové, kteří řešili korupční kauzu kolem středočeského exhejtmana Davida Ratha. Patří mezi ně také policistka Jana Šebková, která vedla tým vyšetřující kauzu Rath. Na starosti měla i další velký korupční případ, který se týkal Nemocnice Na Homolce a jejího exředitele Vladimíra Dbalého. Rath i Dbalý už stojí před soudem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka. (ilustrační foto)

Článek

Podobně jako v Rathově kauze i nyní policistům k rozkrytí údajné trestné činnosti pomohly odposlechy a sledování schůzek hlavních aktérů případu. Díky tomu získali dokonalý obrázek toho, jak systém vysávání peněz z rozpočtů nemocnic vypadal.

Ústředními postavami kauzy jsou vazebně stíhaní lobbista a ústecký podnikatel Tomáš Horáček a bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.  Přátelé, kteří podle policie nezákonně připravovali veřejné zakázky na míru firmám, které si za to zaplatily.

První část případu se týká Nemocnice Na Františku a zakázky na zajištění stravovacích služeb s předpokládanou cenou 33 miliónů korun. Druhá část pak tendru na úklidové služby pro Nemocnici Na Bulovce, jejíž cena se odhadovala na 149 miliónů korun.

Přátelský vztah s náměstkyní

V případu Bulovka kromě Vrbovské a Horáčka figuruje ve středu odvolaný ředitel nemocnice František Novák, který v tu dobu měl jako tehdejší náměstek nemocnice výběrové řízení na starosti. Podle policie plnil pokyny Vrbovské, která si přála, aby v tendru zvítězila firma TSB.

Za společnost jednal obviněný Daniel Pálek, jehož manželkou je bývalá náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková. Vrbovská byla její kamarádka. Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání, jehož kompletní znění získalo Právo.

Obě ženy spolu ještě několik dní před spuštěním razie v minulém týdnu komunikovaly na sociálních sítích. Policisté také zaznamenali několik vzájemných schůzek, na kterých se probíral i podezřelý tendr.

A prosím Tě pohoňte Horáčka s tou zadávačkou na ten úklid.
Andrea Vrbovská

Podle policie se zmanipulování zakázky začalo připravovat už v září 2016, což bylo rok předtím, než byla skutečně vypsána. Vrbovská se tehdy chtěla sejít s Horáčkem a Pálkem, o němž věděla, že vlastní úklidovou firmu. Policisté zachytili komunikaci, ve které Pálek tehdejší ředitelce nemocnice blahopřál k svátku. Vrbovská mu v odpovědi poděkovala a napsala, že „hned po volbách rozjedou úklid“.

Trojice se o měsíc později sešla v průhonické restauraci Hliněná bašta. Vrbovská tam podle usnesení společníkům řekla, že chce, aby se na zakázce vzájemně podíleli. Sdělila jim také, že nechce, aby v nemocnici působil stávající dodavatel úklidových služeb, a že mají tendr nastavit tak, aby se ho mohlo účastnit co nejméně firem.

Příprava tendru

Poté navázalo několik dalších schůzek, kde kromě zmíněné trojice byl také tehdejší náměstek nemocnice Novák. Policisté v usnesení popsali situaci z loňského ledna, kdy Vrbovská Nováka upomněla: „A prosím Tě pohoňte Horáčka s tou zadávačkou na ten úklid.“

Novák obratem volal Horáčkovi, jak situace vypadá. Horáček v té době s dalšími obviněnými – Jitkou Ulrychovou, projektovou manažerkou ve společnosti Veřejné zakázky, a advokátkami Šárkou Kryglovou a Kateřinou Koláčkovou – podle detektivů řešil, jak zadávací dokumentaci připravit, aby vypadala co nejvíc transparentně.

Finální verze dokumentu se pomalu chystala v polovině roku. Tehdy se však plány obviněných začaly poprvé nečekaně měnit. Pálek se totiž podle policejního dokumentu rozmyslel a nechtěl se výběrového řízení účastnit společně s Horáčkem, který měl být v tendru ukrytý za společností CENTRA.

Z konceptu jejich hovoru vyplývá, že MUDr. Andrea Vrbovská s Mgr. Danielem Pálkem počítá jako s vítězem veřejné zakázky.
napsali detektivové do protokolu

Pálek se rozhodl, že do tendru půjde ve sdružení s jinou firmou. O několik dní později Vrbovská Horáčkovi řekla, ať se o zakázku neuchází. Horáček však neposlechl a do tendru přimotal společnost MW-DIAS, s níž komunikoval přes posledního obviněného Igora Weisse.

Horáček ho podle usnesení přesvědčil, že dokáže u vedení nemocnice zajistit, aby tendr vyhrál. Weiss mu za pomoc podle policie nabídl úplatek ve výši pěti procent z ceny zakázky. To podle policejního usnesení představovalo 150 tisíc korun měsíčně, tedy 7,2 miliónu korun za vítězství ve čtyřletém kontraktu.

Nečekaný zvrat

V listopadu 2017 se Vrbovská podle policistů setkala v pražském hotelu Paříž s Monikou Pálkovou a později tam dorazil také její obviněný manžel. „Z konceptu jejich hovoru vyplývá, že MUDr. Andrea Vrbovská s Mgr. Danielem Pálkem počítá jako s vítězem veřejné zakázky,“ napsali detektivové do protokolu.

Na začátku loňského prosince ale při otevírání obálek s nabídkami přišel další nečekaný zvrat. O tendr se ucházeli čtyři zájemci, přičemž detektivové zjistili, že Pálkova společnost podala nabídku přes 191 miliónů korun, což bylo nejvíc ze všech. Sdružení MW-DIAS, které k přihlášce do tendru přemluvil Horáček, naopak podalo nejvýhodnější nabídku ve výši necelých 158 miliónů korun.

Vrbovská se následně podle policejního dokumentu s Horáčkem dohodla na tom, že vítězné sdružení k sobě přibere Pálkovu firmu jako subdodavatele. Získat měl 20 procent ze zakázky. Chtěla, aby získalo 30 až 40 procent ze zakázky. Tak vysoký podíl se jí však podle detektivů pro své známé získat nepodařilo.

V tomto období na konci loňského roku Pálková nuceně skončila ve funkci, když ji odvolal nastupující ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Důvodem bylo zrušení sekcí na ministerstvu, které měla na starosti, a jejich začlenění do jiných částí resortu.

Schůzka na Štědrý den

Nezávisle na tom policisté v inkriminovaném období zaznamenali schůzky Vrbovské a Pálkové. Jedno setkání bylo loni na Štědrý den, když k manželům Pálkovým přišla Vrbovská na návštěvu.

Poslední setkání policisté zaznamenali letos 18. ledna, kdy se obě kamarádky sešly v pražské restauraci Botanic. Na tuto schůzku později dorazil i Pálek. „MUDr. Andrea Vrbovská jej ujišťuje, že je počítáno s jeho subdodavatelskou činností pro vítěznou společnost MW-DIAS ve výši 20 % z objemu zakázky,“ uvedli policisté do protokolu. O osm dní později Vrbovskou odvolal z funkce ředitelky ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Inkriminovaná veřejná zakázka dosud nebyla nikomu zadána. Kvůli stížnosti neúspěšného uchazeče se tendrem zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Nejpřísnější trest, až 12 let vězení hrozí Horáčkovi, jelikož byl kromě machinací s veřejnou zakázkou obviněn také z přijetí úplatku. Ostatním hrozí kvůli pokusu o ovlivnění tendru dva až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám