Hlavní obsah

Ze zooparku u Prahy utekla puma, lidé v okolí by neměli chodit ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ze zooparku ve Zvoli u Prahy utekla ve čtvrtek odpoledne dospělá puma. Lidé by neměli chodit ven. Už loni v červenci odtamtud uteklo mládě pumy, zoopark je podle starosty v obci načerno.

Reportáž s majitelem zooparku z loňského srpnaVideo: Novinky

 
Článek

„Z kontaktního zoo utekla puma. Byla viděna v oblasti ulice U Lesa, utekla před projíždějícím autem do lesa. Jedná se o dospělého jedince. O situaci jsou informovány Policie ČR a sdělovací prostředky. Situace je vážná, o možné agresivitě zvířete nemáme informace. Nezdržujte se na volných prostranstvích v okolí zoo a v navazujícím lese,“ uvedla radnice na svých stránkách.

„Přijali jsme oznámení po jedné hodině odpoledne s tím, že jde o dvouletého samce pumy. Podle slov majitele není puma nebezpečná. Hlídky po zvířeti pátrají spolu s majitelem a starostou v lesích okolo obce Zvole,“ řekl Novinkám mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

V terénu je také ředitel zooparku Tomáš Machač. „Zvíře momentálně hledáme, jsme v terénu. Potřebujeme ho co nejrychleji najít, protože bude vystresované. Jak uteklo, možná víme, ale zatím to říkat nebudeme,“ řekl Novinkám Machač s tím, že nejde o stejnou pumu, která utekla loni.

BEZ KOMENTÁŘE: Ze zooparku u Prahy utekla v pondělí pumaVideo: Novinky

Mládě pumy uteklo loni v červenci, chyceno bylo nedaleko odtud ve Vraném nad Vltavou, kde jej majitel uspal. Podle jeho slov musel výběh někdo poškodit.

Jak tehdy uvedl starosta Zvole Miroslav Stoklasa, sice má ředitel zooparku Tomáš Machač povolení k chovu zvířat, všechny stavby ale stojí nelegálně. „On na všechny budovy, kotce, výběhy, přístřešky nemá stavební povolení. Navíc je to v rozporu s územním plánem, který povoluje jen chov drobného domácího zvířectva,“ řekl Stoklasa.

Stavební úřad loni Machačovi nařídil stavby odstranit, což neučinil. „Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmiňoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo,“ řekl ve čtvrtek ČTK starosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze zooparku u Prahy utekla puma

Sedmiměsíční mládě pumy uteklo v noci na pondělí ze zooparku ve Zvoli u Prahy. Ředitel zooparku Tomáš Machač uvedl, že klec poškodil neznámý pachatel.

Výběr článků

Načítám