Hlavní obsah

Padesátka voříšků žila na Trutnovsku v neutěšených podmínkách. Majitelce hrozí až pět let

Právo, Vladislav Prouza

Trestem ženy středního věku z Vlčkovic na Trutnovsku může skončit její opičí láska ke zvířatům. Majitelka smečky třiapadesáti hladových a zablešených vesnických voříšků držela psy v neutěšených podmínkách ve venkovské usedlosti.

Foto: Státní veterinární správa

Jeden ze 53 psů, které chovala majitelka v neutěšených podmínkách

Článek

Veterináři ženě zubožené psy odebrali. „Jde o největší počet jednorázově odebraných psů v Královéhradeckém kraji,“ doplnil ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch. Zázrakem žádný ze psů nepošel. Inspektoři během zevrubné prohlídky usedlosti nenašli žádné psí zdechliny.

„Případ prověřujeme. Obviněn doposud nikdo nebyl. Týrání zvířat takového rozsahu může skončit až pětiletým trestem,“ shrnul policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Foto: Státní veterinární správa

Zásah veterinářů a policie ve Vlčkovicích u Trutnova

Středeční akci veterinářů, policie a členů spolku Pes nejvěrnější přítel předcházely od roku 2017 opakované veterinární kontroly. Žena kontrolory vždy odbyla na prahu usedlosti, kde žije společně s matkou a dvojicí dospělých dětí. Veterinářům ukázala pouze psy, které chtěla.

„Na soukromý pozemek bez souhlasu k tomu oprávněných institucí nemůžeme. Výzvy náležité péče o zvířata chovatelka ignorovala. Existovalo důvodné podezření, že v budově se nacházejí psi v horším stavu než předvedená zvířata,“ vysvětlil Hantsch.

Psa jí prý vždy někdo přinesl

Obec čelila stížnostem občanů obtěžovaných nepřetržitým štěkotem zhruba posledních pět let. Psi často majitelce utíkali, výjimkou nebylo ani zardoušení slepic a dalších drobných zvířat v obci. Situace vygradovala letos, kdy se počet chovanců provizorního útulku rozrostl na 17 psů, 30 fen a šest štěňat.

„Tvrdila, že psa jí vždycky někdo přinese a ona se ho ujme. Doklady o povinném očkování, hlavně proti vzteklině, neměla,“ přiblížil Hantsch. Řada z chovaných psů nicméně přišla na svět nekontrolovaným rozmnožováním.

„Nikdo nedovedl odhadnout, kolik psů v usedlosti žije. Nikoho dovnitř nepustila. Obvykle jich tam pobíhalo okolo deseti. Jejich počet se poslední dobou viditelně zvýšil,“ podotkla vlčkovická starostka Bohuslava Volfová (nezávislá).

Trpělivost lidem v obci došla letos na jaře. Prohlídku usedlosti umožnil na intervenci veterinářů soud. Majitelce odebraní psi našli díky spolku Pes nejvěrnější přítel okamžitý azyl u předem kontaktovaných náhradních chovatelů. „Útulky ve Dvoře Králové nad Labem a Trutnově by takové množství nepobraly,“ podotkl Hantsch.

Reklama

Výběr článků

Načítám