Hlavní obsah

Šéfům nelegální výroby cigaret vyměřil soud 5,5 roku

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Pět a půl roku vězení vyměřil v pátek Krajský soud ve Zlíně bratrům Ladislavu a Janu Lebánkovým. Trest dostali jako organizátoři nelegální výroby cigaret. Dalších šest obžalovaných, kteří se podle obžaloby na produkci cigaret podíleli, dostalo podmíněné tresty. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Hlavní líčení u krajského soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Bratři Lebánkovi se vynesení rozsudku nezúčastnili. Kromě nepodmíněného trestu oběma soud uložil peněžitý trest 500 tisíc korun a pětiletý zákaz podnikatelské činnosti.

Pražská společnost Vltava Holding, v jejímž areálu se cigarety vyráběly, dostala peněžitý trest pět miliónů korun. Pouze jediný z celkem 10 obžalovaných odešel od soudu se zprošťujícím rozsudkem.

Verdikt se jen mírně odchýlil od závěrečného návrhu státního zástupce Petra Matouška. „Jsem s ním v zásadě spokojen,“ řekl Matoušek.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Byť s podmínkou někteří odsouzení souhlasili, státní zástupce si nechal lhůtu na případné odvolání a společnost Vltava Holding se přes svého zmocněnce na místě odvolala.

Přes milión cigaret

Podle obžaloby bylo v průmyslovém areálu v Lužkovicích nejméně od května do srpna 2012 vyrobeno minimálně 1,38 miliónu kusů cigaret neoprávněně označených ochrannou známkou Marlboro, která patří firmě Philip Morris. Podle celníků šlo o zdařilé padělky. V Lužkovicích policie našla i čtyři tuny nelegálně opatřeného tabáku a 900 kilogramů cigaretového odpadu.

Škodu, která vznikla státu na spotřební dani z tabákových výrobků, vyčíslil státní zástupce téměř na 10 miliónů korun, škodu způsobenou společnosti Philip Morris asi na 4,3 miliónu korun. Hlavním obžalovaným hrozilo až deset let vězení, firmě Vltava Holding až zrušení.

Vinu odmítají

Bratři Lebánkovi od počátku řízení vinu odmítají a tvrdí, že nebyli vlastníky stroje na nelegální výrobu cigaret a s výrobou nemají nic společného, přestože jsou majiteli firmy Vltava Holding, která vlastní budovu výrobny.

„Důkazy ale vyvracejí jejich obhajobu. Soud došel k závěru, že to byli oba bratři, kteří se aktivně podíleli na zprovoznění stroje a pak na výrobě. Byli sledováni policií i celní správou. Kontroly zajistily nakrabičkované a v kartonech připravené cigarety k expedici, celkem 1,4 miliónu cigaret označených značkou Marlboro. To je nesporný fakt, stejně jako tam byl nalezený a zajištěný řezaný tabák,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

V kanceláři bratrů policisté objevili razidla k potisku nelegálně vyráběných cigaret. „Oba nebyli schopní vysvětlit, jak se razidla dostala do prostor, kam měli přístup jen oni,“ podotkla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám