Hlavní obsah

Znásilnil ženu, pak se ji pokusil utopit a uškrtit. Odsedí si 16 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejprve žádal po ženě sex, pak se ji pokusil utopit. Recidivista a notorický znásilňovač Jozef Giňa (54) si odsedí šestnáct let za mřížemi za znásilnění a pokus o vraždu. Vrchní soud v Praze ve středu o dva roky snížil původně osmnáctiletý trest, který Giňovi v únoru vyměřila liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Verdikt je pravomocný.

Jozef Giňa přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Máme za to, že ten trest je trestem nepřiměřeně přísným, kdy nebylo vzato v úvahu, že šlo toliko o pokus trestného činu. Obžalovaný měl také výrazně snížené rozpoznávací a ovládací schopnosti a z těchto důvodů máme za to, že je možné obžalovanému uložit trest mírnější, než jak jej uložil soud prvního stupně,“ odůvodnil snížení trestu předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Giňovi je současně uložena zabezpečovací detence.

Soud tak částečně vyslyšel Giňovo odvolání. Podle jeho obhájkyně Aleny Tiché byl osmnáctiletý trest nepřiměřeně přísný. „Pro obžalovaného vzhledem k jeho věku znamená (trest) faktické odsouzení na doživotí,“ prohlásila obhájkyně. Jde podle ní o případ tvrzení proti tvrzení.

„Není zřejmé, zda k pohlavnímu styku vůbec došlo, a pokud ano, pak zda se nejednalo o styk dobrovolný nebo vyprovokovaný poškozenou,“ pokračovala Tichá, která na závěr navrhla buď upustit od uložení trestu, nebo případ vrátit do Liberce k novému projednání.

Giňa nedokázal soudu vysvětlit průběh setkání s poškozenou, zejména proto, že mu není pro jistou „huhlavou“ vadu řeči rozumět. „Nic jsem neudělal,“ byla jediná srozumitelná slova, která Giňa pronesl v rámci své závěrečné řeči.

Podle Tiché o Giňově svéprávnosti rozhodoval nedávno jablonecký soud. „Vyplývá z něj (rozhodnutí), že se Jozef Giňa omezuje ve svéprávnosti v rozsahu všech myslitelných úkonů. Není s to správně pochopit obsah a význam soudního rozhodnutí v žádné formě,“ řekla Tichá.

Znásilňoval v každé z posledních čtyř dekád

Giňa v září 2016 znásilnil u Penny Marketu v Jablonci nad Nisou čtyřicetiletou ženu, se kterou se seznámil několik hodin před činem a popíjel s ní alkohol. Po nějaké době chtěl po ní sex. Řekl jí, aby si stáhla kalhoty, když to odmítla, stáhl jí je sám a pod mostem u potoka Rýnovická Nisa ji znásilnil.

Následně se ji pokusil zabít, aby zakryl svůj čin. Seděl ženě na zádech, držel jí hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji škrtil. Také ji udeřil kamenem do nohy, až jí zlomil kotník. Ženu zachránil kolemjdoucí, který Giňu vyrušil.

Giňa i znásilněná žena pocházejí ze sociálně slabého prostředí. Před činem byli oba dlouhodobě nezaměstnaní a neměli trvalý domov, vzájemně se ale vůbec neznali.

Giňa znásilňoval už v minulosti, konkrétně byl za to odsouzen v letech 1984, 1990 a 2000, za což mu soudy uložily v součtu 15,5 roku vězení. Celkem byl trestaný osmkrát. Právě Giňova kriminální recidiva byla důvodem uložení relativně vysokého trestu.

Podle znalců je jeho pobyt na svobodě vysoce nebezpečný pro společnost, Giňa také trpí sexuální deviací, tzv. útočným sadismem. Je omezeně gramotný a mentálně na úrovni školáka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám