Hlavní obsah

Soud připravil zpěváka Ortela o cenu, která nesla jméno Karla Kryla

Právo, Jan Švábek

Lídr skupiny Ortel Tomáš Ortel (rodným jménem Hnídek) v úterý definitivně přišel o cenu, kterou mu loni v Praze na Letné udělil spolek Lidé lidem. Pojmenoval ji totiž po písničkáři Karlu Krylovi, na což podle Krajského soudu v Plzni neměl právo, protože neměl souhlas pozůstalých.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Ortel na Českém slavíku 2016

Článek

Úterní verdikt krajského soudu, který v odvolacím řízení potvrdil dřívější rozhodnutí okresního soudu, je do značné míry přelomový. Případy, ve kterých bylo neprávem užito Krylovo jméno, totiž vždy vyřešila předžalobní výzva. Až tentokrát spor dospěl k soudu.

„Odvolání žalovaného není důvodné,” sdělil soudce Lubomír Fiala. Spolek, který zřejmě podá dovolání, musí navíc protistraně zaplatit náklady na soudní řízení.

Spolek: Ortel je disident. Jako Kryl

Spolek Lidé lidem předal Ortelovi Zlatou cenu odkazu Karla Kryla loni v květnu na Letné, kde Ortel koncertoval. Kromě Kryla s kytarou na ní byl vyobrazen i Pražský hrad.

„Cena měla oslavit památku Karla Kryla. Byl to disident, což se dá říct i o Tomáši Ortelovi. Oba šli proti establishmentu,“ uvedl zástupce žalovaného spolku Oldřich Lukáš.

Vdova po Karlu Krylovi se soudí, nelíbí se jí ocenění Tomáše OrtelaVideo: Jan Švábek, Právo

Odvolací soud ale potvrdil loňské rozhodnutí Okresního soudu Plzeň-město. Ten dal za pravdu vdově po Karlu Krylovi Marii Magdaleně Krylové a jejímu advokátovi, kteří spolek zažalovali. Nelíbilo se jim, že je Krylovo jméno zneužíváno k politické agitaci.

Podle pražského advokáta Tomáše Bejčka, který Krylovou u soudu zastupuje, spolek zneužil jméno a osobnost Karla Kryla a zneuctil jeho památku, vážnost, čest a důstojnost.

Oženil se na Hitlerovy narozeniny v sídle SS, ale rasista prý není

Bejček navíc poukazoval na Ortelovu minulost. „Byl účasten ve skupině Conflict 88, která je vyloženě neonacistická,“ uvedl Bejček. Texty skupiny jsou označovány za antisemitské a rasistické. Dvě osmičky v názvu kapely pak odkazují na nacistický pozdrav Heil Hitler.

Lukáš u soudu odmítl, že by Ortelova tvorba byla xenofobní a rasistická. Představitelé spolku jsou přesvědčeni, že Kryl je známou osobností, jejíž tvorba je kulturním bohatstvím země. „Duchovní odkaz je záležitostí celého národa,“ podotkl Lukáš.

Tomáš Ortel, rodným jménem Tomáš Hnídek, se narodil v Plzni. Za poslední tři roky získal dva bronzové a jednoho stříbrného slavíka v kategorii Zpěvák. Letos v dubnu se oženil na zámku Zbiroh na Rokycansku. Svatba se konala v den výročí narození Adolfa Hitlera, navíc v místě, kde za druhé světové války sídlilo velitelství SS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám