Hlavní obsah

Kvitová mezi figuranty poznala muže, který ji přepadl

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová (28) tento týden podle informací Práva z důvěryhodného zdroje absolvovala oficiální rekognici, při níž jednoznačně označila vybraného muže za pachatele, který ji předloni v prosinci přepadl v prostějovském bytě. Je to týž muž, kterého policie letos v květnu zadržela a obvinila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Petra Kvitová během tiskové konference předloni v prosinci.

Článek

Vyšetřovatelé brutálního útoku tak proti němu získali stěžejní přímý důkaz. Kvitová ho už dříve poznala na fotografiích předložených policisty. Nyní ho ale označila mezi dalšími čtyřmi figuranty za přítomnosti kriminalistů, obhájce a tzv. nezúčastněné osoby, tedy svědka z řad civilistů.

Obviněným je 32letý recidivista z Prostějovska, který byl podle zjištění Práva v minulosti trestaný za přepadávání seniorů. Údajně na ně útočil přímo v jejich bytech, aby je okradl. Podobně, jako se to stalo Kvitové, které pachatel sebral neupřesněnou hotovost.

Nejedná se o člověka, který by patřil do zdejší drogové scény, jak některá média dříve spekulovala. Policie jeho počínání vyhodnotila jako vydírání, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest.

Kvitová: Jsem ráda že to skončilo

Petra Kvitová k vydala toto prohlášení pro média. „Během celého vyšetřování jsem byla policii stoprocentně k dispozici a absolvovala jsem všechny úkony, které bylo třeba provést. Podrobnosti nebudu na základě žádosti policie dále konkretizovat. Chtěla bych ještě jednou velmi poděkovat policii za její práci. Díky tomu, že jsem bezezbytku splnila vše, co bylo třeba pro potřeby trestního řízení, mohu nyní definitivně prohlásit, že pro mě další kapitola 1,5 roku staré události skončila, za což jsem velmi ráda,” uvedla.

K události už se nechce vracet. „Začíná mi část tenisové sezóny na trávě, na to se teď budu plně soustředit.“

Stejná výška i oblečení, i tak ho označila

Samotnou rekognici policisté natáčeli a pořizovali i fotografie. Zároveň museli zajistit, aby byli všichni figuranti zhruba stejně velcí a měli podobné i oblečení, a především pak pokrývku hlavy.

Útočník totiž Kvitovou přepadl s čepicí na hlavě. Tenistka ho ale podle zdroje redakce označila neomylně. Následně pak při oficiálním výslechu musela uvést konkrétní detaily, díky nimž na muže ukázala.

Foto: Policie ČR

Identikit muže, který zaútočil na Petru Kvitovou

Podezřelého muže odhalili členové speciální skupiny tvořené vyšetřovateli z týmu Tempus a olomouckými kriminalisty poté, co kriminalisté loni v listopadu případ původně vyšetřovaný jako loupež odložili. Tehdy se jim útočníka vypátrat nepodařilo.

„Na základě znovuprověření všech poznatků a operativního šetření se policistům tohoto týmu podařilo shromáždit důkazy, které je v květnu opravňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě,“ řekla Právu mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová. Muž skončil ve vazbě.

Tip přišel z podsvětí

Zvrat nastal podle informací Práva začátkem letošního roku, kdy jeden z místních policistů získal tip na možného pachatele od člověka pohybujícího se v kriminálních kruzích.

Dotyčný prý podezřelého poznal na policií zveřejněném identikitu, protože se s ním zná osobně. Policista pak informaci předal kolegům, načež v únoru detektivové případ znovu otevřeli a vytvořili zmíněnou speciální skupinu. Několik měsíců ho sledovali a zjišťovali k němu podrobnosti včetně trestní minulosti. Policie případ dále řeší, podle mluvčí by do konce července mohla vyšetřování ukončit s návrhem na podání obžaloby.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kriminalisté před domem v Prostějově, kde neznámý útočník přepadl Petru Kvitovou.

Přepadení Kvitové se odehrálo v jejím bytě v Prostějově předloni 20. prosince ráno. Pachatel se dostal dovnitř pod záminkou, že je revizní technik kotle. Podle všeho vůbec nevěděl, jakou oběť si vybral.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka se snažila bránit, došlo k potyčce v koupelně, kde prý útočník držel nůž u krku Kvitové. Následně jí způsobil hluboká řezná zranění na levé ruce, ve které přitom tenistka drží raketu.

Kvůli následkům útoku musela Kvitová podstoupit ještě týž den čtyřhodinovou operaci a poté několikaměsíční rekonvalescenci. Na kurtech se objevila po pěti měsících a nyní prožívá úspěšný návrat do vrcholového tenisu, následky útoku ale bude mít doživotní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám