Hlavní obsah

Chytil ho do kravaty, stojí v žalobě na policistu, který mířil pistolí na řidiče

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako pošlapání lidské důstojnosti vidí státní zástupce Jiří Richtr zákrok policejního důstojníka z plzeňské zásahové jednotky proti řidiči z Karlovarska z loňského září v Plzni. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou podal Richtr na majora Vladimíra S. minulý týden k soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

 
Článek

Třiapadesátiletý Vladimír S. byl jedním z dvojice policistů, kteří tehdy v černém mercedesu zablokovali cestu superbu, za jehož volantem seděl J. V. Reagovali tím na předchozí situaci, kdy je řidič problikal poté, co měl za to, že riskantním předjížděcím manévrem ohrozili jiného účastníka silničního provozu.

„Obžalovaný přistoupil k levým předním dveřím vozidla Škoda Superb, aniž by slovně nebo použitím služebního odznaku prokázal příslušnost k policii. Nejprve řidiče označil slovy kurva, ty kundo a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky ho napadl,“ stojí v obžalobě, se kterou se Právo seznámilo.

Až pětiletý trest

Podle státního zástupce měl Vladimír S. udeřit šoféra nejméně jednou do hlavy a z ruky mu vyrazit mobil. „Když řidič zvedl telefon z podlahy, chytil jej obžalovaný kolem krku do tzv. kravaty a snažil se ho vytáhnout ven. Přitom mu vytrhl mobil a pohodil ho na přístrojovou desku,“ popsal státní zástupce sled událostí.

Je přesvědčený, že policista měl svým jednáním naplnit znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za což může dostat až pětiletý trest.

„Jako policista nedodržel pravidla zdvořilosti, cti a vážnosti. Rovněž nepostupoval tak, aby případný zásah do práv a svobod občana nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákonem. Tím vědomě porušil práva řidiče na zachování lidské důstojnosti,“ konstatoval státní zástupce.

Zveřejnil záznam incidentu

Obžaloba také zmiňuje, že policisté přistoupili k zahrazení cesty vozidlu kvůli podezření, že je řidič pod vlivem omamných látek, a chtěli provést jeho ztotožnění. Ten si z incidentu pořídil audiovizuální záznam, který později zveřejnil.

Za zákrok se omluvil krajský policejní ředitel Pavel Krákora. Jako neomluvitelný ho označil i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec. [celá zpráva]

„Spáchání trestného činu je vždy smutná skutečnost. To, že GIBS dospěla k závěru, že tak učinil vysoký příslušník policie, mého klienta netěší. Je ale vidět, že je možnost dovolávat se ochrany práva, a to i proti vysokým důstojníkům,“ reagoval advokát řidiče Ronald Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám