Hlavní obsah

Muž za tři roky nelegálně nasdílel 152 tisíc filmů na internetu

Právo, mip
Českolipsko

Nelegálním sdílením filmů na internetu si osmapadesátiletý muž vydělal za tři roky zhruba 188 tisíc korun. Kriminalisté na Českolipsku ho ale ve spolupráci s Českou protipirátskou unií odhalili a obvinili z porušení autorského práva. Škodu, kterou měl muž napáchat, vyčíslili na 15 miliónů korun.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Muž s přechodným bydlištěm na Ústecku nelegálně nasdílel v letech 2014 až 2017 celkem 152 572 filmů nejrůznějších žánrů prostřednictvím filehostingových serverů několika společností. S nimi uzavřel smlouvu o prodeji kreditu, který získával ve chvíli, kdy si nahraný film někdo stáhnul,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Podle ní nebylo pro kriminalisty úplně snadné odhalit mužovu totožnost. „Filmy totiž sdílel z počítače, který ovládal dálkově a měl ho uložený v bytě své známé na Českolipsku. Ta o jeho trestné činnosti neměla ani ponětí,“ upřesnila Baláková. „Svým rozsahem a výší způsobené škody se jedná o největší případ tohoto druhu, který jsme na Českolipsku kdy řešili,“ dodala.

Majitelé autorských práv k těmto nelegálně sdíleným filmům vyčíslili škodu, kterou jim měl muž způsobit, dokonce částkou 88 miliónů korun. Kriminalisté však při určení škody nakonec vycházeli z nejnovějšího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který definoval, že při porušení autorských práv může být ušlým ziskem poškozeného pouze marže, kterou má na prodávaném zboží a která je zpravidla výrazně nižší, než je celková cena zboží. Policie proto při zahájení trestního stíhání vyčíslila způsobenou škodu „jen“ na 15 miliónů korun.

Policisté muže stíhají na svobodě. „V přípravném trestním řízení s kriminalisty spolupracoval a ke své trestné činnosti se doznal,“ vysvětlila mluvčí. Muži hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám