Hlavní obsah

Sexuolog Weiss se vrací k soudu, pozůstalí po obětech nehody žádají přes 20 miliónů

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Případ nehody sexuologa Petra Weisse, při které v září 2016 zahynuli dva lidé, v úterý znovu otevřel Okresní soud v Pelhřimově. Pozůstalí žádají po Weissovi odškodné přes 20 miliónů korun. Soudce Jiří Zach nakonec obnovené hlavní líčení odročil na neurčito, vyžádal si další posudky.

Foto: ČTK

Petr Weiss přichází k soudu.

Článek

Odvolací krajský soud letos v březnu nařídil soudu první instance lépe se vypořádat s nároky poškozených, které v nepravomocném rozsudku z října loňského roku Jiří Zach odkázal do občanskoprávního řízení. Proto v úterý okresní soud otevřel případ znovu.

Devět pozůstalých, zastoupených advokátkou Klárou Kořínkovou, vyčíslilo nároky na částku v součtu vyšší než 20 miliónů korun. Petr Weiss se skloněnou hlavou a bez jakéhokoli vyjádření vyslechl jak čtené svědectví o životě rodiny, tak výpovědi syna zesnulého řidiče a řidičova bratra.

Z výpovědí vyplynulo, jak tragická nehoda, za niž byl Weiss v říjnu 2017 nepravomocně odsouzen ke 2,5 roku trvajícímu trestu s podmíněným odkladem na tři roky a dvouletým zákazem řízení, rozmetala život celému příbuzenstvu.

Řidičova manželka, která jako jediná přežila nehodu, při níž se stala svědkem smrti manžela a dcery, je v péči psychiatra. Podle výpovědi kompaktní příbuzenstvo přišlo v osobě mrtvého o pilíř dosavadního soukromého života. Z perspektivního zaměstnání v Praze se domů musel vrátit syn poškozené, protože nebylo možné nechat babičku s matkou v domě o samotě.

Foto: ČTK

Petr Weiss 29. května 2018 u soudu.

Právní zástupkyně poškozených přitom upozornila na to, že lidé postižení tragédií zůstali ještě dlouho bez jakékoli finanční pomoci. „Už v březnu 2017 jsme uplatnili nárok, zprávu o zálohovém plnění jsme ale od pojišťovny obdrželi teprve 24. května 2018,“ zdůraznila advokátka. Připomněla přitom, že náhrada škody má být efektivní a rychlá, refundovány ale nebyly ani peníze na pohřeb.

Soudce Jiří Zach si v úterý vyžádal lékařskou zprávu psychiatrické ambulance o zdravotním stavu řidičovy manželky, na žádost zmocněnkyně poškozených bude vypracován posudek z oboru biomechaniky o vlivu použití bezpečnostních pásů na rozsah zranění obětí dopravní nehody.

Sám Weiss bezprostředně po nehodě pozůstalým nabídl okamžitou pomoc ve výši 250 tisíc korun, rodina ji však odmítla. Podle Kořínkové se tak stalo proto, že částka byla vázána na uzavření dohody o podmíněném zastavení trestního stíhání.

To ale Weiss odmítl: „Nic takového se nikdy nestalo, ta nabídka byla zcela bez podmínek. Mohu to doložit kompletní korespondencí s tehdejší zmocněnkyní rodiny.“ Nabídka finanční pomoci byla podle jeho slov zcela nezištná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám