Hlavní obsah

Záchranář dostal za týrání dvou fen husky hladem podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik týdnů své psy schválně nekrmil. Doufal, že pojdou a jemu ubyde starost. Teď za to 49letý psovod a záchranář v jedné osobě dostal trest. Za týrání zvířat mu klatovský soud vyměřil dvanáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Foto: Policie ČR

V žalostném stavu našla policie obě feny začátkem prosince.

Článek

Rozhodnutí vydal soud trestním příkazem, tedy bez projednání obžaloby v hlavním líčení. Zatím není pravomocné. Odsouzený i státní zástupce si proti němu mohou podat odpor. Pokud by se tak stalo, následoval by veřejný proces.

Podle soudce Jaromíra Veselého byly důkazy shromážděné policií v přípravném řízení natolik přesvědčivé, že mu umožnily bez pochyb rozhodnout o vině a trestu.

„Obviněný jednal v úmyslu psy usmrtit. Způsob týrání byl obzvlášť trýznivý. Zvířata po delší dobu hladověla, čímž došlo k jejich totálnímu vyhubnutí a vyčerpání,“ konstatoval soudce. Upozornil, že zvířata neuhynula jen díky včasnému zásahu policejní hlídky.

Foto: Policie ČR

V žalostném stavu našla policie obě feny začátkem prosince.

Dvě zubožené feny plemene husky objevili policisté loni v prosinci v kotci na Železnorudsku. Měly deset kilo podváhu, přežívaly ve vlastních výkalech bez žrádla a vody. Sindy (11) a Eliška (12) putovaly okamžitě do psího útulku, kde se je podařilo zachránit.

Už půl roku předtím místní policistka Petra Vychodilová zjistila, že chovatel o psy řádně nepečuje. Martin V. jí sdělil, že kvůli pracovnímu zaneprázdnění na ně nemá čas, a ptal se jí, zda neví o někom, kdo by si je vzal. Policistka mu proto zprostředkovala setkání s Ivanou Jensenovou ze spolku NalezenciŠumaváci, který se stará o opuštěná a nalezená zvířata.

„Dohodli jsme se, že na naše náklady nechá feny prohlédnout a přeočkovat veterinářem a my pak pro ně najdeme nového majitele. Udělala jsem pár fotek a s tím jsme se rozloučili,“ uvedla Jensenová.

Podle ní ale pak Martin V. termín dalšího setkání stále odsouval. „Později jsem se dozvěděla, že majitel psů rozhlašuje, že již je někomu daroval. Tak jsem to pustila z hlavy,“ dodala Jensenová.

Jak vyplynulo z vyšetřování, Martin V. si vymyslel historku o tom, že zvířata daroval chovatelce z Liberecka. Byla to výmluva pro kolegy z kynologického kloubu, kteří se ho ptali, kde má psy, že je dlouho neviděli.

Chtěl mít klid

„Nechtěl jsem s pravdou vyjít ven, že je mám stále v kotci. Na konci listopadu jsem je úplně přestal krmit, myslel jsem si, že uhynou a budu mít klid,“ vypověděl Martin V.

Foto: Policie ČR

Kotce psů

S odstupem času považuje své chování za velkou hloupost. „Věnoval jsem se plně manželce, která měla rizikové těhotenství, navíc jsem musel splácet dluh, takže kromě zaměstnání jsem ještě chodil na brigády. Na psy mi prostě nezbyl čas,“ tvrdil vyšetřovatelům Martin V., který je členem hasičské zásahové jednotky.

Podle soudního znalce Jiřího Zeleného přišla záchrana psů za pět minut dvanáct. „Podařilo se fenky stabilizovat. Stačil měsíc v dobrých rukou a vylízaly se z toho. Pak už nebyl problém, aby si zvykly na nového pána,“ dodal Zelený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám