Hlavní obsah

Hasiči spěchali k hromadné nehodě na D5. Cestu jim zablokovali neukáznění řidiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně patnáct minut jela dobrovolná jednotka z Rudné u Prahy v pátek k vážné hromadné nehodě na dálnici D5, kde se zranilo pět lidí. K zásahu by dojela mnohem dříve, kdyby jí cestu nekomplikovali neukáznění řidiči, kteří nevytvořili pruh pro záchranné složky. Podle hasičů si někteří místo toho dokonce natáčeli průjezd záchranářských aut.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči nemohli projet kolonou na D5Video: Hasiči Rudná

 
Článek

Dobrovolní hasiči vyrazili k nehodě před pátou hodinou odpoledne a celou trasu nahráli na video, které následně zveřejnili. Komplikace jim způsobili především řidiči, ale i částečná uzavírka dálnice. „Před zúžením nebyla vytvořená záchranná ulička. Je smutné, že někteří řidiči místo vytvoření uličky si raději natáčejí průjezd složek IZS a svými vozidly jim blokují průjezd...,“ uvedli hasiči z Rudné.

Zároveň však poděkovali těm, kteří uličku vytvořili, nebo se o to alespoň pokoušeli. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela jezdí v takových případech posádky ze dvou směrů, aby tam byly co nejrychleji.

Mají větší auta

„Řidiči mají povinnost uličku vytvářet už když přijíždějí ke koloně, nikdo to však nedělá. Jakmile se pak stane nehoda, řidiči už pak v mnoha případech nemají možnost uhnout,“ uvedl v pondělí Gabriel.

„Jde především o to, že auta brání zásahu všech složek záchranného systému, nejen hasičům. Lidé by si měli uvědomit, že v jiném případě může jít o jejich nehodu,“ konstatoval mluvčí hasičů. Zároveň připomněl, že hasičům nestačí obyčejný jízdní pruh, protože většinou jezdí nákladními auty, která jsou široká a je potřeba jim nechat nějakou rezervu k pohybu.

Nehoda se na dálnici se stala v pátek na 2. kilometru dálnice ve směru na Prahu. Srazil se tam autobus, nákladní vůz a dodávka. Nehoda si vyžádala jednoho těžce a čtyři lehce zraněné. Jednoho ze zraněných převezl do nemocnice vrtulník. [celá zpráva]

Nehoda autobusu na D5Video: Novinky

Anketa

Necháváte v koloně volný jízdní pruh pro záchranáře?
Ano
89,9 %
Ne
4,3 %
Občas, když si na to vzpomenu
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám